Vinnare av fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris

Ivar Lo-priset till David Ericsson

17 februari 2023

Fantastiska David Ericsson har tilldelats Ivar Lo-priset med den fina motiveringen:

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris går till David Ericsson för en modern arbetarlitteratur som uppmärksammar och gestaltar förändringar i arbetslivet. Debutboken Truck stop (1999), noveller, romaner och krönikor kan liknas vid en road movie, där resan både sker på vägarna och i karaktärernas inre – med täta avfarter som stavas solidaritet och säkerhet, spänning och svek. David Ericssons yrke som lastbilschaufför har givit högoktanigt bränsle åt en prosa, som utvecklar arvet från Ivar Lo-Johansson och kollegan Jan Fogelbäck, som på 80-talet tog initiativ till Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris.

David Ericsson är född 1958, debuterade 1999 med novellsamlingen Truck stop och har hittills gett ut fem romaner och två novellsamlingar. Hans senaste roman, Den fredlösa, gavs ut våren 2022. David Ericsson har också tagit initiativ till flera vägkrogsbibliotek med ljudböcker för yrkeschaufförer. Han är samtidigt frilansjournalist och har medverkat i bland annat Dagens Nyheter, Transportarbetaren, Ordfront Magasin, Situation Stockholm och Arbetet.

Priset delas ut av Stiftelsen Ivar Lo-Johanssons stipendiefond och prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari 2023.

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla