Ordfront minns Henning Mankell

HENNING MANKELL 1948‑2015

6 oktober 2015

Det är med tomhet och en liten rädsla i magen som jag skriver detta. Henning Mankell var det där trädet med djupa rötter ned i solidariteten och en vänsterrörelse som hade självförtroende och en levande kampvilja. Ett träd som växte kring och igenom – som utvecklades med tiden och aldrig fastnade i dogmatik. Och förmodligen berodde det på att han var just det han var – författare och världsmedborgare. Han hade sett och såg världen från ett perspektiv lite från sidan, lite underifrån och utan att skygga för vad han såg – det som var fel kunde man göra något åt. Och vem ska göra det nu?

Henning kom till Ordfront redan tidigt på 70-talet och var en viktig författare för oss under många år. Det var här de nio första Wallander-böckerna kom och det var här han blev Mankell – deckarförfattaren. Sedan gjorde han något viktigt – använde sitt engagemang och sina pengar för att introducera den där blicken från sidan och underifrån med en massa fina författarskap från Afrika på sitt och Dan Israels förlag Leopard. Leopard som sedan fortsatte ge ut hans deckare och andra böcker.

Att Ordfront och Henning har en historia som går tillbaka till 70-talet blev jag och Fredrik Anjou varse häromdagen när vi röjde i Ordfronts gamla lager på Bellmansgatan och hittade lådvis med gamla utländska utgåvor av Hennings böcker, för är det något han alltid kommer bli ihågkommen för så är det att han var den första stora deckarförfattaren i det svenska deckarundret.

Men det mest otroliga i det gamla lagret var hyllmeter efter hyllmeter med pressklipp från 80-talet och framåt – Henning Mankell var omskriven, omdebatterad och omtyckt.

Hennings död är en enorm förlust både för det litterära och för det vänsterpolitiska Sverige. Sorgen och saknaden är stor, men något lättare att leva med när man minns allt han gjorde, allt han stod för – allt han var. Vi på Ordfront kommer alltid att ha ett speciellt minne av honom – särskilt de som var med när allting började.

Tack, Henning – vila nu från världens orättvisor.

Pelle Andersson,
VD och förläggare

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla