ÄNNU MERA VEGO PÅ JULBORDET

Grön jul önskar Ordfront!

21 december 2016

julbord_insta

Tillsammans med författarna Sara Ask och Lisa Bjärbo vill vi på Ordfront önska god jul och bjuda på ett recept på den moderna klassikern ”sill utan sill”. Detta är bara ett av nio recept på smarriga bidrag till julbordet ur deras kokbok Ännu mera vego. Själva inläggningarna går givetvis att variera efter egen smak, men dessa två blir riktigt goda!

SILL UTAN SILL

Inlagd aubergine blir förvånansvärt lik riktig sill i konsistensen, och drar åt sig smakerna på inläggningen på ungefär samma sätt som fisk. Prova! Här har vi exempel på två olika färgglada inläggningar, men generellt gäller att det som brukar vara gott ihop med sill är gott ihop med aubergine också.

2 STORA BURKAR
2 auberginer
6 dl vatten
1 dl ättika
1 dl socker
1 tsk flingsalt

Till granatäppleinläggningen
1 granatäpple
2 rödlökar
några korn svartpeppar

Till apelsininläggningen
2 apelsiner (riv skalet från den ena, och skär
skivor av den andra)
10 stjärnanisblommor
några korn svartpeppar

1. Skala auberginen med potatisskalare, och skär den i sillstora bitar.
2. Koka bitarna i väldigt salt vatten i någon minut. (Det ska smaka som en kallsup havsvatten om du smakar på det.) Var noga med att inte koka för länge! Nöj dig så fort auberginen inte känns rå längre, och häll då av vattnet. Det tar ungefär 2–3 minuter.
3. Koka en lag på vatten, ättika, socker och havssalt. Rör runt så att socker och salt löser sig i vätskan.
4. Lägg auberginebitarna i en glasburk tillsammans med det du vill smaksätta din inläggning med. Vi varvade aubergine, granatäpple och rödlök i vår ena burk, och aubergin, apelsinskivor, rivet apelsinskal och stjärnanis i den andra burken.
5. Häll över lagen, och låt burkarna stå och dra i kylskåp. Det blir godast om burkarna får stå ett dygn innan servering.

 

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla