Per J. Andersson

Per J Andersson är en av grundarna av resemagasinet Vagabond, där han är redaktör. Han har skrivit ett flertal guideböcker och reportageböcker samt dokumentärromanen New Delhi–Borås – den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige, hittills översatt till tolv språk.

För den som reser är världen vacker (2017) är en hyllningsbok till resandet som omfamnades av en enig kritikerkår. 2019 utkom Ta tåget som är en historisk odyssé, där han berättar om våra tidiga järnvägar, det är även en klimatbok och en hoppfull uppmaning att resa utan att flyga.

Hösten 2021 utkom hans ljudboksserie – Historiska kvinnliga resenärer. I den berättar Per J Andersson om tio mer eller mindre bortglömda kvinnliga vagabonder såsom österrikiskan Ida Pfeiffer (reste 2,5 varv runt jorden), kinesiskan San Mao (reste i både Europa och Sahara), svenska Fredrika Bremer (tillbringade totalt 7 år på resande fot i Amerika och Främre Orienten), italiensk-brittiska Freya Stark (reste i Arabien, Afghanistan och Himalaya) och amerikanska Nellie Bly (tog sig jorden runt på 72 dagar) med flera. De red på hästar, kameler och åsnor över slättlandskap och genom öknar. De vandrade genom djungler. Och de korsade kontinenterna ombord på ångloksdrivna tåg och oceanerna med segel- och ångfartyg. Gemensamt för de kvinnliga världsresenärerna var att de reste med minimal packning, oftast utan ressällskap och ledsagade av sin stora nyfikenhet på världen. Deras upplevelser i främmande kulturer var inte väsensskilda från samtida manliga resenärers, men vad de la märke till och noterade var ofta något helt annat.

Våren 2022 släpptes boken Tankar för dagen – Manual för nyfikna resenärer där Per J Andersson på ett underbart sätt vrider och vänder på de tankar som uppstår mitt i det annorlunda, när vi kan känna oss överväldi­gade, vilsna, förundrade – och i bästa fall pånyttfödda. Under hösten samma år släppte han dessutom, Drömmen om en ö, där han tar med oss på en äventyrlig resa bland tio öar runt jorden som har en alldeles särskild plats i hans hjärta.

Boka Per J Andersson som talare via sverigestalare.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla