Boktips i kristider

Kära läsare

18 mars 2020

Vi är mitt i en stor kris som är svår att förhålla sig till. Hotet är fortfarande osynligt för de flesta trots att vi sitter klistrade framför skärmar för att försöka förstå. Samtidigt går restriktionerna som införs i Sverige och världen inte att jämföra med något som vi tidigare upplevt. Vi förstår att det är allvarligt, vi vill göra allt i vår makt för att agera rätt och särskilt skydda de mest utsatta grupperna. Och vi gör det! Det är fint att se en sådan enorm solidaritet växa fram ur en kris. Överallt sträcks hjälpande händer ut i olika riktningar.

Ordfront förlag har alltid gett ut samhällsengagerade böcker där demokrati och mänskliga rättigheter varit ledord. Vi har många böcker vi kan tipsa om i dessa dagar, böcker som kan stärka och bilda, som kan roa och underhålla, som kan kommentera och hjälpa oss att förhålla oss till det som sker.

Vi tror på läsandets kraft, vi tror att böcker kan förändra världen. I detta läge, när man inte längre kan gå ut på gator och torg och möta varandra, kan man mötas i böckernas värld. För där finns äventyren, resorna, livshistorierna, kunskapen, kärleken, trösten och uppropen för samhällsförändring.

Och om du, precis som vi, vill att böcker ska få fortsätta finnas så kan du glädja dig åt att förutom att underhålla dig själv genom att läsa så underhåller du även en bokbransch som har det svårt, en bransch där många författare, förlag och bokhandlare kämpar hårt för att klara sig. Så gör dig själv en tjänst samtidigt som du stöttar en lokal bokhandel, gå dit och bokbunkra och fyll då även dina kommande veckor med allt detta ovan. Eller skicka efter ett bokbud från en boklåda eller nätbokhandeln till en kär vän som du inte får träffa. Eller läs och lyssna digitalt ihop med någon.

Och när du läst – ring en vän och bokprata. För tillsammans kan vi läsa oss genom krisen.

 

Boktips i kristider från Ordfront förlag

Överlev katastrofen av Herman Geijer

Överlev katastrofen – tolv sätt att förbereda dig djupdyker zombieöverlevnadsexperten och folkbildaren Herman Geijer i vad vi faktiskt kan göra för att öka våra chanser att överleva när en katastrof eller bara något helt oväntat inträffar. Men den handlar inte bara om överlevnadstekniker och bushcraft utan också om hur människan fungerar och vad vi kan göra för att förbereda oss mentalt och öka våra chanser att klara en kris.

Det som väntar oss av Parinoush Saniee

I romanen Det som väntar mig får vi följa Massoumeh under hennes uppväxt genom fem turbulenta årtionden i Iran, från åren före revolutionen 1979, via Islamiska republiken och kriget med Irak, fram till nutid. Det är en sällsynt inifrånskildring av ett slutet land, och en spegling av erfarenheterna hos en hel generation iranska kvinnor. Boken bannlystes först i Iran men kom sedan att bli en av de mest sålda romanerna någonsin i landet, och är idag en internationell bästsäljare som vunnit en rad priser.

Sällan har en roman lyckats hålla så många känslor vid liv över så många gastkramande sidor” – The Guardian

Allt är en konspiration av Kent Werne

Där vissa ser lobbyism, ideologi och marknadskrafter ser andra en konspiration, en hemlig sammansvärjning som skapar finanskriser, kontrollerar medierna och manipulerar demokratin. De kallas konspirationsteoretiker. Själva ser de sig som sanningssökare. Allt är en konspiration handlar om konspirationstänkandets värld. Kent Werne möter ledande konspirationsteoretiker, frilägger en för många okänd idéhistoria och undersöker varför konspirationsteorier uppstår och i vissa lägen som just nu sprids som en löpeld bland folk.

2020 – en framtidsoptismistisk roman av Jesper Weithz (utkommer 24 mars!)

2020 är en mörkt ironisk roman om att leva i krisens tid. Med drastisk humor petar Jesper Weithz i de infekterade existentiella, filosofiska och politiska frågor som klimatkrisen ställer om relationerna mellan människa och natur, mellan fattig och rik, mellan optimist och pessimist.

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla