Bokmässan 2017

Kära läsare!

22 maj 2017

Ni har säkert följt debatten om bokmässan och den högerextrema tidningen Nya tider. Vissa författare och bokförlag har valt att öppet i medierna deklarera sin hållning och flera av dem har valt att bojkotta bokmässan.

Vi på Ordfront valde tidigt en linje som vi tänkte hålla fast vid: att betrakta bokmässan i Göteborg som ett slags semi-offentligt torg, där alla röster som ryms inom yttrandefrihetens gränser får tillträde. Vi ville inte genom bojkotter eller mediala utspel ge Nya Tider uppmärksamhet och därigenom fler prenumeranter.

Efter det mottog vi med stor förvåning att Megafonernas ”hembesöksfilm” inte ledde till att mässan agerade och stängde av tidningen trots att Sanna Hill, Nya tiders vice chefredaktör och delägare, deltog under filminspelningen och dessutom stöttade och delade filmen i sociala medier. Vi kontaktade omedelbart mässan för att få dem att förstå allvaret och diskuterade med dem en alternativ väg framåt. Vi upplever nu att vi kommit till vägs ände i den diskussionen – mässan stannar, tycker vi, innan de ens kommit halvvägs.

För ett förlag som Ordfront som i sina stadgar och motto har yttrandefriheten som grund, som ger ut böcker som kastar ljus in i maktens mörkaste vrår, som låter satirkonsten häckla allt och som samtidigt värnar folkbildning, solidaritet, anti-fascism och demokrati blir det en mycket svår avvägning – men vi väljer ändå att vara kvar på mässan.

Vi betraktar fortfarande bokmässan som ett slags semi-offentligt torg – vi menar att mässan, trots allt tingel-tangel, råkommers och tjosan, varit en av de viktigaste scenerna för att visa på litteraturens kraft och möjlighet. Mässan har på sitt sätt varit mer välkomnande än något universitet, någon kultursida eller poesitidskrift.

Nu har mässan satt dessa värden på spel… kanske rentav spelat bort dem för alltid, men vi menar att en mässa, idén om ett öppet torg är värd att slåss för och vi vill fortsätta jobba för en mässa som är öppen för alla. Vi vet inte hur framtiden ser ut – kanske kommer bokmässan bli något helt annat, något mindre betydelsefullt, kanske kommer vi alla istället bli en del av en litterär vecka i Göteborg, där mässan bara är en del av något mycket större.

Men just nu menar vi att det är vårt torg mer än Nya tiders och att det vi står för och det vi vill måste synas på det torget. Men vi förstår också att alla de som bojkottar idag gör det av samma skäl som vi väljer att vara med – vi är eniga i kampen mot högerextremismen.

I år väljer vi därför att göra saker utanför mässan också, vi kommer finnas på plats på de alternativa scenerna och vi kommer att närvara med författare och ordna signeringar under Galagos fantastiska torsdagskväll på Pustervik.

Det är fortfarande inte bokmässan som är fienden, det är Nya tider och den högerextrema rörelse som de är en del av. Vi kommer fortsätta kartlägga, driva med och bekämpa de högerextrema rörelserna – och det gör vi bäst i ett öppet samhälle där vi respekterar olikheter, olika vägval och strategier.

Pelle Andersson, VD och förläggare på Ordfront förlag

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla