Bokbranschens svårigheter under Coronatider
Bokbunkra nu!
23 mars 2020
Bokbranschen kan tyckas vara en bransch som kommer att klara coronapandemin bättre än många andra. Dock har vi också stora problem – i första hand med att lansera våra nyheter då vi, på grund av den försvagade litterära infrastrukturen (kritik, tidskrifter, bibliotek, fysisk bokhandel) valt att göra allt mer själva när det kommer an på att uppmärksamma våra nyheter.
Vi på förlagen har blivit oerhört duktiga på att skapa olika evenemang, debatter och tillställningar, vi har startat podcaster och driver ett intensivt uppmärksamhetsarbete i sociala medier på olika sätt. En del av detta kan vi fortsätta med även i coronatider – men nu måste vi, precis som teatrar, biografer och konsertarrangörer, ställa in de flesta publika evenemangen.
Det slår oerhört hårt mot vår möjlighet att skapa uppmärksamhet kring våra nyheter. Detta kommer förstås att drabba förlagen – men i förlängningen också författarna och vårt offentliga samtal.
I nästa steg kommer också bokproduktionen att drabbas. Redan i dag har vi problem med pappersleveranser till våra tryckerier, och snart kommer också tryckerierna att stänga, medan fraktbolag och budfirmor får problem med att leverera våra böcker.
Visserligen finns det fortfarande möjlighet att lyssna på böcker och läsa e-böcker. Dessa två alternativ är förstås en glädje nu när covid-19 begränsar våra möjligheter till ett normalt socialt liv – men vi vet också att den ekonomiska modellen bakom strömningen är betydligt sämre för författare och förlag.
För författarna kommer den minskade föreläsningsverksamheten innebära svåra möjligheter att klara ekonomin.
Under fredagen lade kulturminister Amanda Lind tillsammans med stödpartierna fram ett stödpaket på 500 miljoner till kulturen. Det är bra. Och klokt att hon förlitar sig på att Statens kulturråd och Konstnärsnämnden kan fördela stödet dit där det gör mest nytta. Jag vill dock ändå uppmärksamma kulturministern på de specifika problem som en redan utsatt bokbransch står inför. Det blev också än mer akut för Förläggareföreningen och Författarförbundet att ligga på berörda myndigheter om litteraturvärldens unika position.
Det bästa som hittills sagts och som jag tycker att kulturministern, kulturrådet och andra ska läsa är KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnds) utmärkta ”förslag till krispaket för kulturen”, och det Po Tidholm skrev i denna tidning i torsdags (DN 19/3). De 500 miljonerna, och mer därtill, kan gå till dessa förslag.
I väntan på att dessa åtgärder genomförs vill jag dock dra en lans för förläggaren på Southside Stories, Hans-Olov Öbergs, hashtag #bokbunkra, vilket går ut på att vi bunkrar böcker i stället för toapapper.
Jag vill uppmana alla som tycker om att läsa böcker (och inser värdet av att vi har författare som skriver dem och förlag som ger ut dem) att sprida denna uppmaning under rådande pandemi. Samla ihop de böcker du köpt och tänkt läsa, fota av dem och lägg ut bilderna i sociala medier. Uppmana dina vänner att också bokbunkra nu inför den långvariga pandemin och de olika karantänsbestämmelser vi kommer att tvingas leva med under den närmaste tiden.
Det är en allvarlig kris vi står inför. Mycket allvarlig. Och vi kommer säkert alla att drabbas av sorg på något sätt – men sjukdomsförloppet för de allra flesta av oss kommer att vara som en vanlig influensa, och då kan vi se fram emot att läsa den där härliga boken som vi ännu inte haft tid att läsa.
När jag blir sjuk ska jag läsa ”Jakobsböckerna” av Olga Tokarczuk, i vad jag förstår utmärkt översättning av Jan Henrik Swahn.
Bokbunkra nu!
Fler nyheter
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Läs om vår kommande utgivning först av alla