Format: 197x236 mm, Inbunden
Antal sidor: 137
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177753162

Pressbilder

Zofias romska balkanmat

Zofia Selimi

Zofias romska balkanmat är en smakrik resa till Balkans alla hörn. Här finns allt från mustiga grytor, lättlagad plockmat och hur man får till en perfekt pljeskavica, till hur man bakar den godaste bureken. Att laga balkanmat är enkelt, mycket grytor och gratinerat där maten klarar sig själv . Den viktigaste kryddan är kärleken, då smakar maten som bäst. I denna kokbok står det klart vad det innebär att bjuda på mat – man vill bjuda på det bästa till de man älskar. Mat är så mycket mer än mat – det är stolthet över arv, kultur, barndom och historia.       

I Zofias romska balkanmat presenterar Zofia hela sitt liv på en tallrik. Hemlagat och närodlat är populärare än någonsin och vi har blivit mer medvetna om vad vi stoppar i oss – därför är det matkulturella arvet så viktigt. Detta är maten som Zofias mamma lagade till henne och en hyllning till Balkan och den romska matkulturen. Zofia berättar också i boken om sig, sitt liv och vad det innebär att vara rom idag.       

Romer finns i hela världen men har sitt ursprung i Indien från 1000-talet, och idag finns ca 60 olika romska grupper. Zofia Selimi tillhör Arlji-gruppen och precis som för andra romer betyder det att det lagas så mycket mat att det räcker även för oväntat besök, ingen ska behöva gå hungrig! Och för en riktigt lyckad sammankomst behövs dessutom musik och dans! Då romerna inte har ett eget erkänt hemland och ofta lever på flykt eller på resa så har maten kommit att vara det som starkast symboliserar ett hem och skapat en gemensam kultur. I sin kokbok bjuder receptkreatören Zofia Selimi på smakrika rätter och ett fantastiskt matkulturellt arv!

Recensioner

"Kokboken är en hyllning till Balkan och den romska matkulturen och som förmedlar ett tydligt budskap man vill bjuda på det bästa till de man älskar. (...) Recept som passar både till vardags, och till vårens och sommarens alla festtillfällen." "

Livets goda

Zofia Selimi

Zofia Selimi jobbar inom vården men driver ett av landets populäraste matinstagramkonton – Zofias kök (#zofiaskok). Hennes över 100.000 följare än engagerade matlagare och Zofia får ofta idéer och inspiration även från dem. Våren 2023 är hon aktuell med Zofias romska balkanmat. Detta är den första kokboken i världen som presenterar den rika romska matkulturen och Zofia planerar för att göra fler böcker om denna smakrika och festliga matskatt.

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla