Översättare: Stefan Lindgren
Format: 111x179 mm, Pocket
Antal sidor: 269
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789170376498

Välfärd utan tillväxtSå skapar vi ett hållbart samhälle

Tim Jackson

Vi står inför en av de största utmaningarna i modern tid.
I kölvattnet av en ekonomisk kris som tycks ropa efter ökad konsumtion måste vi försöka rädda världen undan ett kollapsande klimat. Men hur ska vi lyckas förena evig tillväxt med minskad miljöpåverkan?
I denna nydanande och omdiskuterade bok gör Tim Jackson upp med vår tids besatthet av tillväxt. Fattigare nationer behöver naturligtvis få utvecklas – men för avancerade ekonomier finns mängder av bevis för att vi snarast tycks bli mindre lyckliga om vi konsumerar mer.
Vad som är än mer oroande är att den ökande konsumtionen håller på att få ekosystemen att falla samman. Om vi inte kraftigt minskar konsumtionens miljöpåverkan så måste vi hitta en väg till välfärd som inte är beroende av kontinuerlig tillväxt. En väg som kanske rentav kan leda till kreativitet och ett varaktigt välmående bortom marknadens direktiv.
I Välfärd utan tillväxt förmedlar Tim Jackson en trovärdig vision av hur det mänskliga samhället kan blomstra utan att vi behöver överskrida vår planets ekologiska gränser. Att infria denna vision är utan tvivel vår tids viktigaste uppgift.
”En fullständigt ovärderlig bok.” Mattias Hagberg, GP
”Det vore naivt att påstå att Välfärd utan tillväxt har alla svar. Likväl är den en av de få böcker jag lagt ifrån mig fullt förvissad om att läsningen gjort mig till en klokare människa. Den borde vara obligatorisk läsning för alla politiker och ett måste för alla som söker efter en trovärdig vision för ett långsiktigt hållbart samhälle.” Peter Skoog, Hallandsposten

Tim Jackson

Tim Jackson är professor vid Surreyuniversitetets center för miljöstrategier, där han forskar i konsumentbeteende, hållbar energi, ekologisk ekonomi och miljöfilosofi. Vid sidan av detta är han också en prisbelönad dramatiker. I januari 2011 utkom hans bok Välfärd utan tillväxt (Prosperity without Growth) på svenska (i pocket januari 2012).

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla