Format: 160x235 mm, Inbunden
Antal sidor: 309
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177753513

Pressbilder

Urminnes hävd

Lars Pettersson

Anna Magnusson, tidigare jurist men sedan många år renägare i Kautokeino, får ett samtal: en hittills okänd släkting, den udda enslingen Are Israelsson, har gripits för ett mord han nekar till att ha begått. Nu vill han ha henne som försvarare.

Are står anklagad för att ha mördat en nybliven änkling i hans hus i Umeå. Men hur skulle den kortväxte Are alls ha kunnat skära halsen av den storväxte Stig Göran Lindwall? Och vad har de brev Lindwall fann till sin hustru från en viss Ditlev med mordet att göra?

Tillsammans med kriminalinspektör Melker Grundström gräver sig Anna allt djupare ner i mysteriet, och en historia med rötter i 1920-talet rullas upp. Det var en tid då familjer splittrades till följd av rasism, tvångsförflyttning och en oförstående överhet. Fiendskap uppstod mellan de bofasta renägande samerna och de tvångsinflyttade, och Ares föräldralöse far, långt senare en erkänd konstnär, blev ett offer i myndigheternas spel.

En gripande deckare om hur tillfälligheter kan riva upp såriga minnen. Och om hur ensam aldrig är stark.

 

Beställ e-bok

Recensioner

"Genom återblickar långt tillbaka i tiden tecknar Pettersson en bakgrund till dagens situation, med konflikter, miljöförstörelse, och en samisk tradition i upplösning. Här briljerar författaren med sin stora kunskap, sina intressanta människoöden och pregnanta miljöskildringar. Stilen är effektiv och ledig i en till synes okonstlad språkdräkt. (...) ett mycket engagerande verk från Lars Petterssons penna." "

Kenneth Carlsson 
BTJ

"Urminnes hävd" är en spännande deckare, en fasaväckande berättelse om samisk utsatthet, men den är också en lågmäld protest mot samtidens farliga tempo." "

Lotta Olsson
Dagens Nyheter

Lars Pettersson

Lars Pettersson är författare och filmare. Han har också ett förflutet som lärare och producent på SVT. När det är som kallast bor han i Kautokeino i Nordnorge, resten av tiden utanför Lindesberg. Petterssons debutroman, Kautokeino, en blodig kniv, skrev ursprungligen som ett filmmanus och belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris 2012. Den är även utgiven i Frankrike, Tyskland, Norge, Finland och Italien. De fristående uppföljarna om Anna Magnusson heter Slaktmånad, Mörkertid och Arctic Express: Den stora mörkläggningen. Hösten 2023 är Pettersson aktuell med den femte fristående delen, Urminnes hävd.

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla