Format: 110x187 mm, Pocket
Antal sidor: 269
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789170378492

Tystnadens triumfEn bild av det nya Ungern

Gabriel Byström

Politiker som vill registrera judar, medier som tystas. En regering som skriver om grundlagen lite när det passar. Vad är det som händer i Ungern? Och hur kommer det sig att EU inte kan agera med större kraft?

När konservativa Fidesz erövrade regeringsmakten i Ungern vid valet 2010 påbörjades en förändring av det ungerska samhället som är både djupgående och dramatisk. Partiet tog makten över de statliga medierna, avskedade kritiska journalister och inrättade ett medieråd med omfattande maktbefogenheter. En ny konstitution togs fram och grundlagen förändrades.

Ungerns romer har blivit de värst utsatta för en politik där klyftorna ökat, där gapet mellan fattig och rik nått dramatiska nivåer, där framväxten av ett nytt feodalt samhälle kan ske trots medlemskap i Europeiska unionen där mänskliga fri- och rättigheter garanteras. Och trots hård kritik från vissa delar av EU fortsätter utvecklingen i Ungern. Högerextremister är på frammarsch och i parlamentet sitter ett av Europas mest inflytelserika fascistiska partier.

I Tystnadens triumf tecknar journalisten Gabriel Byström bakgrunden till det som händer i Ungern och hur det ska förstås i ett större sammanhang. Han träffar journalister, politiker, statsvetare, kulturarbetare och vanliga ungrare som ger sin syn på vad som håller på att hända.

Beställ e-bok

Gabriel Byström

GABRIEL BYSTRÖM är journalist. Han jobbade på Göteborgs-Posten 1994–2015, varav nio år som kulturchef. Numera arbetar han på Sveriges Radio med strategiska frågor. Han är bosatt i Göteborg och Stockholm. Efter den uppmärksammade och kritikerrosade boken Tystnadens triumf (2014), om den politiska utvecklingen i Ungern, återkommer Byström i oktober 2017 med Med Guds hjälp. Det är en fascinerande reportagebok som fokuserar på religionens och kyrkans roll för de auktoritära, politiska krafterna i Ungern, Polen och Ryssland. Gabriel Byström har erhållit såväl Axel Liffnerstipendiet av Aftonbladet som Frihetspennan av Stiftelsen Torgny Segerstedts minne. Ur prismotiveringen till det sistnämnda: ”Gabriel Byström har...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla