Format: x mm, Epub
Antal sidor: 351
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789174413465

Finns även som:
Epub, ISBN: 9789179457709

Tyst havJakten på den sista matfisken

Isabella Lövin

Det fanns en tid då kokt torsk var vardagsmat och kött var lyx. Idag är fisk exklusivt och torsken allt ovanligare i näten. Det största hotet mot fisken är inte längre miljögifter utan utfiskningen: trålfisket och de enorma fartyg som tömmer fiskevattnen, olagligt eller helt lagligt. Det står illa till med fiskebestånden både i svenska hav och i världshaven – frågan är bara hur illa. Alltfler forskare är överens om att ska man agera måste det ske nu. Men mot forskare och miljöaktivister verkar starka krafter: fiskerinäringens lobbygrupper, EU:s bidragssystem, statliga subventioner.

Isabella Lövin började granska EU:s och Sveriges fiskepolitik, men upptäckte snart att hon inte kunde stanna där. Vad händer till exempel med de fiskare på Kap Verde-öarna vars fångster går till EU-fiskare som åker söderut när de europeiska vattnen är utfiskade?

Tyst hav är en skakande, viktig och brådskande redogörelse för det som håller på att hända alldeles under näsan på oss – en ny Tyst vår.

Isabella Lövin

I början av 1990-talet arbetade Isabella Lövin som miljöjournalist för Expressen och är sedan flera år konsumentkrönikör i Allt om Mat med särskilt fokus på sambandet mellan mat och miljö. Hon har i mer än 20 år arbetat som kulturjournalist. Idag är hon bland annat verksam som EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Hennes bok Tyst hav – Jakten på den sista matfisken utkom i augusti 2007. För den tilldelades hon Stora Journalistpriset 2007 i kategorin Årets berättare. Hon blev även Årets Miljöjournalist 2007. Det här är Isabella Lövin: Född: 1963 Bor: Stockholm Fritidsintressen: Läsa, umgås, vara i naturen. På nattduksbordet: Två tunga...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla