Format: x mm, Häftad
Antal sidor: 195
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174419443

Trasdocka

Yvonne Domeij

Som barn utsattes Yvonne Domeij för övergrepp av en man som arbetade som läkare åt Stockholms kommun och i vars vård hon lämnats. Hon skadades för livet. Under flera år levde hon som hemlös i Stockholm. Hennes liv blev vad hon själv kallar en pedofilvandring.

Trasdocka är hennes egen bok om det hon utsatts för. Hon har valt att berätta historien i tre delar som hon kallar den blå, den röda och den svarta boken.

I den blå boken skriver hon utifrån sin situation idag och återkallar minnen från barndomen. Det blir till en blues, en sorgesång om ett liv som havererat. Den röda boken handlar om perioden då övergreppen pågick sedd från den unga flickans perspektiv; nedtonat skildras en tragedi i det tysta. Den svarta boken är förövarens egen tänkta redogörelse, en skakande, brutal och grym skildring där offret blir ett objekt vars ögon aldrig möter förövarens.

Trasdocka handlar också om hur författaren genom att skriva denna berättelse börjar minnas sin egen barndom, hur de skrivna orden bokstavligt talat befriar henne från stumheten, den totala bristen på tillit och självföraktet.

”Jag vill avsluta min pedofilvandring återupprättad”, är bokens slutord.

Yvonne Domeij

Yvonne Domeij föddes 1944 och bor i Stockholm. Med boken Trasdocka, som utkom hösten 2006, gör hon sin debut som författare. Hon inledde arbetet med boken under en skrivarkurs på Klaragården, Stadsmissionens hus för hemlösa kvinnor. Yvonne Domeij medverkar även i antologin En otrolig tigerkaka - En bok om Viggbyholmsskolan 1928-1972, som en katt bland hermelinerna som hon uttrycker det själv. Under rubriken "Försök till upprättelse" skrev hon så här i sitt författarporträtt i Svensk Bokhandel inför debuten: "Jag tror på ordets makt när jag gör sen debut med en skildring av min sexuella debut. Men kan något så privat...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla