Format: 144x216 mm, Inbunden
Antal sidor: 293
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789177750864

Finns även som:
Inbunden, ISBN: 9789174412406

Till mitt försvarOm advokat Sargon De Basso

Peter H. Johansson

 

Till vardags företräder han de livsstilskriminella , men även toppskiktet i den öppet nazistiska organisationen NMR. Hur kan du företräda en sådan person? undrar omgivningen. Det leder Sargon De Basso till hans hjärtefråga: kraven på rättssäkerhet för precis alla, oavsett hur mycket samhället föraktar människan. För utan rättssäkerheten har vi ingen demokrati att tala om i Sverige.

Här berättar Sargon De Basso om de lärorika åren på Althins advokatbyrå och om en lång rad viktiga rättsfall som Mikael Persbrandt mot Expressen, förtalsmålet med regissören Ulf Malmros och resningsärendet med den morddömde Samir. Om varför han driver debatten om att Sverige ska bryta med förbudslinjen, med hårda narkotikastrafflagar, och istället avkriminalisera allt eget bruk av narkotika. Om varför han arbetar gratis i tunga och tidskrävande förtalsmål mot stora mediebolag.

Till mitt försvar är berättelsen om hur en andra generationens invandrare, uppvuxen i Örebro, kunnat bli en av landets mest efterfrågade och omstridda försvarsadvokater. Detta trots bottenbetyg på juristlinjen och ett åtal som kunnat ge honom fängelse. Boken är en naken skildring av advokatyrket och rättegångarnas inre dramaturgi. Om hur en idealist överlever ångest och tvivel i en värld av prestationskrav.

Till mitt försvar är en djupdykning in i advokatyrket och skildrar rättegångarnas inre skådespel.

Boken är skriven tillsammans med journalisten Peter Johansson som varit chefredaktör för flera branschtidningar om juridik, till exempel Legally yours och Dagens Juridik.

”Välskriven och intressant bok som naket och rakt på sak ger en bra inblick i en advokats arbete och det svenska rättssamhället.”
BTJ

”Den borde läsas av alla som intresserar sig för brott-och straff-eller advokatfrågor. Ofta oväntade vinklar.”
Mårten Schultz, professor i civilrätt, Stockholms universitet

”Betyg: (5)++ av 5. Wow! Den här boken vill jag rekommendera er alla att läsa. En rejäl bladvändare, välskriven och intressant. Jag som själv har en stort intresse för rättegångar/brott/krim/advokat-världen var den här boken som pricken över i:et! (…) Upplägget i hela boken är helt enastående och varje kapitel slutar i en olidlig spänning så det bara inte går att lägga undan boken.”
Annebannesbokhylla, bokblogg

”Både intressant och välskriven. Man fick en bra inblick i advokatvärlden.”
Bokmoster, bokblogg

”Det är en väldigt välskriven och spännande bok som ger en god bild av advokatyrket och det mycket hårda arbetet som krävs för att lyckas. Man får också en inblick i den undre världen och vad som utspelar sig där. Jag slukar boken med stort intresse och kan varmt rekommendera den. 4 av 5.”
Josbocker, bokblogg

”Jag la ste och la ste, och kunde inte sluta. (…) Till mitt fo rsvar a r en va lskriven, intressant och riktigt fa ngslande memoar som sa tter iga ng tankar och funderingar hos la saren. En bok som a r la sva rd fo r alla. Starkt tips! Betyg: 4/5″
Idas recensioner, bokblogg

”En lättläst bok med bra flyt som man snabbt tar sig igenom.”
i_min_bokhylla, bokblogg

Läsarrecensioner inskickade till @till_mitt_forsvar: 
”En kioskvältare. Boken ligger i topp på listorna. Sargon är frispråkig och värnas allas rättssäkerhet. Jag blev fast direkt när jag började läsa den. (…) Till mitt försvar lär bli årets bok!”
Patrick Sjöberg

”Rakt, ärligt och naket. (…) Boken om Sargon De Basso är en tidsresa fylld av spänning, dramatik och skratt.” 
Christer Gustafsson-Renlid

”Otroligt spännande bok med utmärkt framåtrörelse och konsekvent berättarröst. En riktig ’page turner’ i klass med t.ex. Guillou eller GW.”
Fredrik Egertz

Beställ e-bok

Peter H. Johansson

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla