Format: x mm, Häftad
Antal sidor: 218
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174419252

Sverige Sverige fosterland

Gellert Tamas

Jag blev jävligt kall och torkade av kniven. En kompis till mig som huggt nån berättade att han känt sig som störst, bäst och vackrast efteråt. Men så kände inte jag. Jag kände mig inte alls osårbar eller oövervinnelig. Jag kände mig helt normal.

Motsättningarna mellan invandrare och svenskar har ökat och det märks framför allt bland ungdomar. På många högstadium och gymnasier finns osynliga murar i skolsalar, kafeterior och uppe-hållsrum. På ena sidan invandrare, på andra sidan svenskar. Sverige, Sverige, fosterland handlar om hur allt detta började, om ungdom, identitet och främlingskap.

Gellert Tamas och Robert Blombäck skildrar krisens 1990-tal, ett decennium då Sverige oåterkalleligt förändrades. I ett antal täta, närgångna reportage möter vi det frustrerade förortsgänget i invandrarförorten, unga nynazister som bränner kors och kastar brandbomber mot flyktingförläggningar, de våldsamma fotbollsupportrarna i Black Army och utvisningshotade flyktingar. I det sista reportaget får vi följa med en ung nationalist som tvivlar på att Hitlers gaskammare existerat på en resa till Auschwitz. I text och bild ger Gellert Tamas och fotografen Robert Blombäck en unik bild av Sverige i mitten på 1990-talet.

Gellert Tamas är journalist och författare. Han har skrivit den uppmärksammade och kritikerrosade boken Lasermannen. En berättelse om Sverige. Robert Blombäck är fotograf med inriktning på dokumentära projekt.

Gellert Tamas

Gellert Tamas är författare, journalist och dokumentärfilmare. Han har sedan början av 1990-talet skrivit för tidningar som Dagens Nyheter och Aftonbladet och arbetat för bland annat Kalla fakta i TV4 och Uppdrag granskning i Sveriges Television. Gellert Tamas böcker, filmer och reportage har väckt uppmärksamhet och skapat debatt och belönats med ett flertal priser och utmärkelser, både i Sverige och internationellt. Han har bland annat skrivit Sverige, Sverige fosterland samt den kritikerrosade boken Lasermannen - En berättelse om Sverige.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla