Översättare: Nils Håkanson
Format: x mm, MP3-fil
Utgivningsår: 2018
ISBN: 9789174416244

SömngåtanDen nya forskningen om sömn och drömmar. Del 1 och 2

Matthew Walker

Forskare har upptäckt en ny revolutionerande behandling som förlänger ditt liv, förbättrar ditt minne och gör dig mer kreativ. Den håller dig smal och minskar sockersuget. Den skyddar dig mot cancer och demens, parerar influensa och förkylning, minskar risken för hjärtattack,stroke och diabetes. Dessutom gör den dig lyckligare och hjälper mot ångest och depression. Är du intresserad?

Det handlar alltså om sömn. En av de viktigaste delarna av våra liv, men en del vars betydelse vi ständigt förminskar. Tills nyligen har vetenskapen inte heller kunnat svara på varför vi sover och vad sömnen gör med oss. I Sömngåtan berättar hjärnforskaren och sömnexperten Matthew Walker om de senaste årens banbrytande forskning kring vad som händer när vi sluter ögonen i sängen och varför sömnen både är en mirakelkur och helt livsavgörande. Han förklarar hur sovandet förändras under olika skeden i livet, vad drömmarna gör med oss och hur man bäst får en god natts sömn samt inte minst, varför sömnbristen får sådana katastrofala följder för oss som individer och för vårt moderna, sorgligt sömnsvälta samhälle. Resultatet är en fascinerande bladvändare som faktiskt kan förändra ditt liv.

I Sömngåtan – Del 1 & 2 upptäcker vi sömnens rika värld. Vi lär oss om de två typerna av sömn, om hur dygnsrytm, koffein och jetlag fungerar i våra kroppar. Vi får reda på hur sömnen förändras genom livet, på vilket sätt den skiljer sig mellan oss och andra varelser och hur sömnen utvecklats evolutionärt. Sedan undersöker vi det goda, det onda och till och med det dödliga med sömn och sömnbrist: Om hur inlärningen, hjärnan och kroppen drar nytta av och påverkas av sömn, eller bristen av den.

”Överraskande, nyttig, energisk. En ögonöppnare.” The Guardian

”Det här är briljant populärvetenskapligt skrivande: tillgängligt, lockande och informativt.” Times Literary Supplement Book of the Year

”Rekommenderad läsning till nattygsbordet.” New York Times Book Review

Matthew Walker

är professor i neurovetenskap och psykologi vid Berkeley University i USA. Sömngåtan har legat på New York Times bästsäljar-lista och är såld till över tjugo länder.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla