Format: 145mmx217mm mm, Övrigt
Antal sidor: 313
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177753124

Slummen får sin hämndFörfattaren Carl Sandburg och drömmen om ett demokratiskt Amerika

Pierre Schori

Berättelsen om författaren Carl Sandburg är historien om ett USA i dynamisk förändring. Den är också en amerikansk odyssé om en ung pojkes uppbrott från familj och fattigdom, driven av frihetslängtan och obändig tro på framtiden.

Sandburg blev den förste heltidsanställde ombudsmannen i USA:s växande socialdemokratiska arbetarrörelse. Han uppmanades av president Roosevelt att bli kongressledamot, tog strid mot president Eisenhower om den svenska socialismen och synden, stödde John F. Kennedy och den svarta medborgarrättsrörelsen och engagerade sig mot kalla kriget. Sandburg hör också till de amerikanska diktare som ofta citerats av Olof Palme, liksom av Barack Obama, och av författare som Harry Martinson och Ernest Hemingway förordades han till Nobelpriset. 

Genom dikten framförde Sandburg sitt radikala rättspatos och samhällsengagemang. Han såg gangstern döda och gå fri att döda igen, han såg hungern i barnens ögon och hos utslitna män och kvinnor ur arbetarklassen. 

Men han såg också ett möjligt annat Amerika.

Recensioner

"Slummen får sin hämnd ger oss inblickar i ett intressant och spännande författarskap och dessutom en inblick i US-amerikansk arbetarhistoria!"

Hans Foste Hjälte
eFolket

"(...) i boken om Carl Sandburg får Schori möjlighet att gestalta sin och så många andra svenskars innerliga kärlek till amerikansk litteratur och folklig demokrati."

  Carsten Palmær
Aftonbladet

"...en mycket läsvärd och nyansrik bok. (...) Med biografin över Carl Sandburg har Pierre Schori uppfyllt en fyrtioårig dröm, skriver han i efterordet. Det tackar vi för."

Tommy Svensson
Onsdagsklubben

Pierre Schori

Pierre Schori är diplomat och författare, han bor numera i Stockholm och har en lång karriär bakom sig inom internationell politik. Under 25 år var han ordförande i Olof Palmes Minnesfond. Våren 2023 släppte han på Ordfront förlag biografin Slummen får sin hämnd – Carl Sandburg och drömmen om ett demokratiskt Amerika som är hans sjunde bok.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla