Format: x mm, Häftad
Antal sidor: 229
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174419849

Sista resan till Phnom Penh

Jesper Huor

En majdag 1977 lämnade Someth Huor sin svenska hustru och deras tvåårige son i Berlin för att resa till Peking. Därifrån tog han ett plan till Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Someth var en högutbildad kambodjan som under sina år i Eu-ropa blivit socialist. Han ville stödja den väldiga samhällsomvand-ling som sedan ett par år leddes av den mystiska, ansiktslösa Angkar Organisationen.Från Peking skrev Someth två brev till sin familj. Därefter hör-des han aldrig mera av. Tjugoåtta år senare bestämmer sig sonen Jesper för att försöka ta reda på vad som hände med hans far. Han söker i arkiv, reser flera gånger till Kambodja, träffar sin fars släktingar, frågar ut gamla vänner till fadern, av vilka en hade en ledande position hos de röda khmererna. Han besöker folkmordets mörka hjärta, tortyrcentret Tuol Sleng. Han vandrar bland massgravarna i Choeung Ek, The Killing Fields.

Resultatet har blivit en gripande dokumentär berättelse som utspelar sig i Stockholm, Paris, Berlin, Pyongyang och Phnom Penh. Den handlar inte bara om Jesper och hans pappa utan också om världens mest våldsamma samhällsomdaning Pol Pots revolution.

Jesper Huor är född 1975 i Berlin och upp-vuxen och bosatt i Stockholm. Han är journalist och har arbetat på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, TT och Sveriges Radio.

Beställ e-bok

Jesper Huor

Jesper Huor är författare och journalist. Han har arbetat för bland andra Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, TT och Sveriges Radio. Huor vann Stora Radiopriset för sin dokumentär ”Bibliotekarien” och 2009 nominerades han till Ikarospriset. Hans debutbok Sista resan till Phnom Penh kritikerrosades och har även givits ut i Danmark och Norge. Han har också rest i och skrivit om Sydamerika, Kina och Sydostasien. Exempelvis reste han i författaren George Orwells fotspår i diktaturens Burma. Hösten 2010 utkom I väntan på Talibanerna, en personlig skildring av Afghanistan i slutet av 00-talet. Läs mer om Jesper Huor på www.huor.se

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla