Format: x mm, Häftad
Antal sidor: 293
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174419832

Satans raseriEn sannfärdig berättelse om det stora häxoväsendet i Sverige och omgivande länder

Bengt Ankarloo

Bengt Ankarloo är en av världens främsta häxforskare och ger nu ut en bred översikt över häxprocesserna i Europa, med tyngdpunkt på Sverige. Han spårar tron på häxor och onda demoner tillbaka till antiken och den kristna medeltiden fram till det stora utbrottet av förföljelser i Europa under 1500- och 1600-talen.

Han diskuterar också maktkampen mellan lokalsamhället, kyrkan och de framväxande nationalstaterna beträffande skuldfrågan från vem hade egentligen en utsatt kvinna mest att frukta? Och hur blodtörstig var egentligen Inkvisitionen?

De groteskt överdrivna uppgifter som florerat om antalet offer för häxprocesserna sätts under lupp i Sverige avrättades 240 personer under den period på sju år då förföljelserna kulminerade.

Var förföljelserna en sorglig kvarleva av äldre tiders allmänna grymhet, okunnighet och vantro eller en bland många yttringar av manssamhällets kvinnoförtryck? Många spektakulära förklaringar har framförts genom åren trots den blygsamma tillgången på källor.

Bengt Ankarloo lyfter fram varje tänkbar förklaring av förföljelserna men avfärdar med vetenskaplig stränghet allt som luktar opportunistiskt och lättköpt.

Beställ e-bok

Bengt Ankarloo

Bengt Ankarloo var professor i historia vid Lunds universitet och gav ut en lång rad böcker, bland andra doktorsavhandlingen Trolldomsprocesserna i Sverige (1971), Att stilla herrevrede. Trolldomsdåden på Vegeholm 1653—54 (1988) och Helvetet. Döden och de eviga straffen i Västerlandets kristna tradition (2003). På Ordfront utkom boken Satans raseri 2007. Bengt Ankarloo avled 2008.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla