Översättare: Magnus William-Olsson, Vasilis Papageorgiou
Format: 140x200 mm, Inbunden
Antal sidor: 133
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789177751946

SapfoDikterna och fragmenten

Eros skakade mitt / hjärta lik­ som bergsvinden drabbar ekar­na .

Sapfos ord träffar oss från många håll samtidigt. De talar ur vår erfarenhet – vem har inte iakttagit hur en kastvind plötsligt får lövträd att rista? 

Att läsa Sapfo är alltid som att röra vid poesins egen glittrande och kvällande källa. Den hand och tunga som en gång formu­lerade dem levde i en tid nästan helt bortom vår föreställningsför­måga, för tvåtusen sexhundra år sedan! Av hennes stora verk, en gång sammanställt i nio böcker av antikens alexandrinska filo­loger, återstår bara en enda full­ständig dikt, resten är fragment. 

Vasilis Papageorgiou och Magnus William­-Olsson har i hela sina vuxna liv arbetat med och levt i Sapfos poesi. I den här nya översättningen av hennes verk har de tagit sig an varje ord, varje fras, varje strof på nytt. Resultatet är en rakare och mindre tillrätta­lagd Sapfo som också rymmer nyupptäckta fragment. En Sapfo att leva med och drabbas av på 2020-­talet.

Recensioner

"Det här är en viktig bok, oumbärlig för varje läsare av Sapfos exceptionella diktvärld. Helhetsbetyg: 5 av 5."

Thomas Kjellgre
BTJ

"När Magnus William-Olsson och Vasilis Papageorgiou återvänder till Sapfo efter drygt 20 år har de förbättrat en redan i sig framstående översättning. Nu finns det en ännu mer komplett bok som samlar allt tillgängligt av litteraturhistoriens nummer ett. (...) Här ska betonas att det här är dikter som går att läsa helt utan förkunskaper. Kommentarsdelen i denna bok är föredömligt koncis, och man kan utan krusiduller och krumbukter kasta sig rätt in i poesin. (...) Det här är en ansvarsfull översättning som tar till vara nyanserna i Sapfos unika röst."

 Björn Kohlström
Jönköpings-Posten

"Resultatet är en melodisk Sapfo som är trogen mot textens mening. (...) Boken är ett måste för antikens alla vänner och för fler än så."

Robert Azar
Göteborgs-Posten

"det plågsamma begäret och de omskakande känslorna går rakt in i läsarens kropp trots ett avstånd på 2 600 år."

Anna Bennow
Sydsvenskan

"Det är bara att tacka och buga djupt för Vasilis Papageorgiou och Magnus William-Olsson som nu för andra gången kommer med en volym Sapfoöversättningar. (...) Deras nya tolkning är friare och för Sapfo ännu närmare oss. "inte förväntar jag mig att röra vid himlen med två armar", heter det i ett fragment. För min del rör den här lilla boken vid både himmel och jord."

Göran Greider
Aftonbladet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla