Format: 127x197 mm, Häftad
Antal sidor: 680
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789174410952

ResandefolketFrån tattare till traveller

Bo Hazell

Ny kraftigt uppdaterad och utökad upplaga november 2011. Omkring 30 000 svenskar tillhör resandefolket. De som för kallades »tattare«. Trots att vi möter dem på våra arbetsplatser, i våra bostadsområden och ute i samhällslivet är de anonyma för oss. På grund av tvångssteriliseringar, rasregistreringar och etniska rensningar har de hållit sig undan offentligheten. Av omsorg om barnen har föräldrar undvikit att berätta om deras ursprung. Många har därför tappat sitt modersmål – resanderomani. Men från slutet av 1990-talet kom vändningen. Då påbörjades något av en revival, främst bland unga, att våga träda fram och visa stolthet för sina rötter. Efter erkännandet som nationell minoritet engagerar sig många resande för att rädda språket, dokumentera gamla romanisånger och att själva arbeta aktivt inom politiken för att få upprättelse. Flera resande berättar själva i boken om hur det varit att växa upp inom resandekulturen.
Till denna nya upplaga har Bo Hazell gjort omfattande uppdateringar av kapitlen om ursprung, historia och språk. Och vad dagens resande lyckats åstadkomma sedan första upplagan 2002. Listan på romaniord i svenskan har utökats, och det finns nya sångtexter av resande. I ett av de nya kapitlen berättar två resandekvinnor hur de som barn upplevde raskravallerna i Jönköping 1948. Bo Hazell har listat upp 500 plats- och ortnamn från hela Sverige som ger en fingervisning om var de resande har bott eller haft sina lägerplatser under sina vandringar. Och var de utövat sina yrken. Tattareviken, Skojarebacken, Fantetorp, Gårdfarihandlaren, Krämarstan, Rackaregården, Nattmanstorg och andra platsnamn visar att resandefolket gjort viktiga avtryck på kartan och i vår gemensamma svenska historia.

Beställ e-bok

Bo Hazell

Bo Hazell har under 38 år (1969-2007) varit anställd som reporter, programledare och musikproducent för livemusik på Sveriges Radio (SR), men har även arbetat för Sveriges Utbildningsradio (UR) och Sveriges Television (SVT). Hazell har forskat om resandekulturen sedan 1992 och följt resandefolkets utveckling i två decennier. Det har lett till flera radio- och teveprogram och en dokumentärfilm i samarbete med Lars-Göran Pettersson. Efter publiceringen av Resandefolket - från tattare till traveller (2002, ny utgåva 2011) föreläser Bo Hazell, ofta i samarbete med de resande och deras organisationer.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla