Översättare: Gabriella Theiler
Illustratör: Marjane Satrapi
Format: 170mmx250mm mm, Övrigt
Antal sidor: 356
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789177753315

Persepolis

Marjane Satrapi

ständigt aktuell och en måsteläsning både för den höga kvalitén och för alla som vill förstå det persiska. Ulrika Stahre i Aftonbladet

Marjane Satrapis moderna serieklassiker om uppväxten under revolutionen i Iran. Alla fyra delar i en lyxig nyutgåva!

Första delen följer den nyfikna och upproriska flickan Marjis uppväxt åren precis innan och efter den islamiska revolutionen. Hon är uppvuxen i ett vänstersinnat hem och är övertygad om att hon kommer att bli profet. När revolutionen börjar dra igång blir hon istället intresserad av Karl Marx, likar han inte Gud lite i ansiktet förresten? Och hur kan hennes föräldrar vara ute och demonstrera för frihet och socialism om de samtidigt har en husa? Oroligheterna tilltar och när Marjis släktingar börjar fängslas och försvinna under mystiska omständigheter skickar föräldrarna Marji till Europa för att slutföra skolan. Det är inte längre säkert att vara kvar i Iran.

I andra delen av boken målas ett liv i exil upp, Marji bor i Wien och är en ung kvinna. Hon fortsätter vara en rebell, nu i vuxen tappning. Men hon drömmer om Iran. När hon till slut får chansen att återvända är både allting och ingenting som hon lämnade det. Inget annat serieverk har med så mycket humor, värme och skärpa lyckats skildra de historiska händelser som lett till det auktoritära Iran vi känner idag. I och med protesterna till följd av mordet på den unga kvinnan Jina Mahsa Amini den 16 september 2022 av iranska polisen är Persepolis skrämmande aktuell igen. För den som vill få en utförlig och lättbegriplig introduktion till dagens Iran är den omistlig.

I svensk översättning av Gabriella Theiler och med nyskrivet förord av Shora Esmailian

Marjane Satrapi

Den här författaren ges ut på Galago, läs mer på deras egen hemsida.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla