Format: 128x200 mm, Häftad
Antal sidor: 214
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789174411638

PensionsbluffenTryggheten som gick upp i rök

Joel Dahlberg

Det orangea kuvertet har blivit ett begrepp hos de svenska hushållen. Vid sidan av deklarationen och Ikeakatalogen finns få tryckta alster med sådan spridning i vårt land. Som kuriosa kan nämnas att färgen orange i kristendomen symboliserar frosseri, en ironi med tanke på den magra allmänna pension åtskilliga av oss måste räkna med.

Vadå ”mager”? Det var väl en reform? Ska det då bli sämre för någon? Jodå, systemet är nämligen underfinansierat redan idag, och värre blir det. Joel Dahlberg, som gick till storms mot bankerna i Bankbluffen, berättar nu allt du helst inte velat veta om det nya pensionssystemet – men som du snarast bör sätta dig in i för att kunna påverka din egen pension. Ju yngre du är, desto viktigare är det. Några mysterier:
* Varför går det inte att förutsäga sin pension, som på ATP-tiden?
* Varför är det viktigt med eget sparande?
* Varför är premiepensionssparandet omöjligt som idé?
* Varför sänktes pensionerna 2010 och 2011?
* Varför ska pensionärerna sponsra Pensionsmyndighetens kick-off?
Författaren har intervjuat många makthavare om hur systemet egentligen skulle fungera. Politikerna tvår sina händer och kräver ansvarsfrihet; systemet är självreglerande och ska vara oåtkomligt för klåfingriga populistpolitiker.

Konsekvenserna av detta får vi nu alla hacka i oss. Pensionsbluffen innehåller även en granskning av de 70 största fonderna.

Beställ e-bok

Joel Dahlberg

Joel Dahlberg har över tjugo års erfarenhet som ekonomijournalist, bland annat på Dagens Industri, Dagens Nyheter och ekonomisajten E24. Idag arbetar han på Svenska Dagbladets näringslivsredaktion. Han har tidigare granskat den svenska finansbranschen i de hyllade och framgångsrika böckerna Bankbluffen - så blir du blåst på dina pengar (2009) och Pensionsbluffen - tryggheten som gick upp i rök (2012). I april 2015 kom Sammansvärjningen - så luras 5 miljoner svenska fondsparare, en granskning av den svenska fondbranchen. Våren 2023 kom han med sin romandebut, Den döde på balkongen, en finansthriller om jakten på ett scoop som kan förändra spelreglerna för...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla