Format: 135x210 mm, Häftad
Antal sidor: 340
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174410266

Pakistan mellan diktatur och korruption

Tariq Ali

I Pakistan mellan diktatur och korruption berättar Tariq Ali personligt och insiktsfullt landets moderna historia. Pakistan, som är ett av världens folkrikaste land, bildades 1947 i samband med delningen av Brittiska Indien. Det har sedan dess växelvis styrts av militärdiktaturer och folkvalda regeringar. Ali diskuterar landets situation idag, konflikterna med Indien och Pakistans envisa hävdande av sin rätt till kärnvapen.
Men han menar också att starkare krafter utnyttjar Pakistan för sina egna syften. Såväl stormakter i väst som religiösa extremister och giriga makthavare har dragit fördel av det faktum att Pakistan är ett utsatt och konfliktfyllt land, med stora ekonomiska klyftor och en befolkning som till stor del är utfattig och analfabetisk. Dess utsatta position som granne till Afghanistan har också gjort det till USA:s språngbräda, först i kampen mot Sovjetunionen under ockupationen av Afghanistan, sedan i kampen mot terrorismen då Pakistan agerat bas för trupper från väst.

Tariq Ali

Tariq Ali är författare och filmare. Han föddes 1943 i Lahore, dåvarande brittiska Indien, men numera Pakistan. Hans protester mot militärdiktaturen i Pakistan under 1960-talet ledde till att han tvingades gå i permanent exil i Storbritannien. Tariq Ali har skrivit mer än ett dussin böcker inom historia och politik, romaner samt teater- och filmmanus. Han arbetar som redaktör på New Left Review och bor i London. Ordfront har givit ut Tariq Alis internationellt uppmärksammade Fundamentalisternas kamp (2003) samt Bush i Babylon (2005). 2010 utkom Pakistan mellan diktatur och korruption. Läs mer på Tariq Alis hemsida tariqali.org.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla