Översättare: Ola Nilsson
Format: x mm, Epub
Antal sidor: 731
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789179450311

ÖvervakningskapitalismenVid maktens nya frontlinjer

Shoshana Zuboff

I detta mästerverk byggt på banbrytande tänkande och åratal av forskning skildrar Shoshana Zuboff fenomenet som hon döpt till övervakningskapitalismen. Vår digitala framtid har kidnappats av företagen från Silicon Valley som äger och styr internet. I den nya ekonomin är vi inte bara konsumenter, inte heller produkter vi är råvaran.

Zuboff visar hur företag som Google och Facebook använder information om oss, inte bara till att förutspå vårt beteende och kunna skräddarsy innehåll och reklam, utan också till att påverka våra val som kunder, medborgare och människor. Motståndet mot övervakningskapitalismen har hittills varit svagt från både lagstiftarna och civilsamhället. Tills nu har vi villigt överlämnat våra ansikten, åsikter och vänskapsband till techbolagen, tänkt jag har inget att dölja . Men det är inte för sent att ta tillbaka makten, menar Zuboff och skriver: Om du inte har något att dölja, så är du ingenting.

"…den viktigaste boken som ges ut det här århundradet."
Zadie Smith

"Shoshana Zuboff har skrivit en lärd, intelligent och välresonerad bok som inte bara upplyser och skakar om, utan även ger oss en chans att bjuda motstånd mot den förfärliga nya verklighet som smugits på oss."
Peter Englund

Shoshana Zuboff

SHOSHANA ZUBOFF är professor emerita vid Harvard Business School och har tidigare skrivit två epokgörande verk om hur teknologin påverkar våra liv. In the Age of the Smart Machine (1988) förutspådde hon hur datorer skulle förändra arbetslivet, och The Support Economy (2002) förutsåg hon tillkomsten av skräddarsydda digitala produkter. Hösten 2021 var hon aktuell med Övervakningskapitalismen, som ges ut i danskt band våren 2024.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla