Format: 173x218 mm, Inbunden
Antal sidor: 268
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789177750529

Pressbilder

ÖverlevarnaRöster från Förintelsen

Bernt Hermele, Cato Lein

Våren 2020 har det gått 75 år sedan andra världskrigets slut och de som kan vittna om Förintelsen blir allt färre. Samtidigt ökar faktaresistensen i vårt samhälle kraftigt. För tre år sedan började journalisten och författaren Bernt Hermele tillsammans med fotografen Cato Lein resa runt för att samla in berättelser från den sista generationen förintelseöverlevare. Resultatet blev den största dokumentationen i Skandinavien av överlevare av Förintelsen och har publicerats i den uppmärksammade podcasten Överlevarna. I samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari kommer nu även boken med samma namn där Cato Leins svartvita bilder lyser klart bredvid de starka vittnesmålen och familjebilderna. Överlevarna bygger på 95 berättelser om Förintelsen och är en bok om drömmar och mardrömmar, sammanbrott och livslust.

Bernt Hermele är journalist och författare. Cato Lein är en av Sveriges främsta fotografer.

”en bok som kommer nära människor och ger nya perspektiv. (…) Trots att ingen mänsklig katastrof är mer omskriven än Förintelsen är Hermeles och Leins vackra bok drabbande läsning, som leder till ilska, sorg och engagemang.”
Ystads Allehanda

”…en komplex helhetsbild av ett kaotiskt skeende. (…) Förskräcklig, gripande och framför allt angelägen läsning ur alla aspekter.”
Svenska Dagbladet

”Med en enastående fingertoppskänsla har Bernt Hermele gjort de personliga historierna till avklarnade texter. (…) Skuldkänslan att ha överlevt, när allt ändå var för sent, har förföljt många. Men det finns också kraft och livslust, som Cato Leins varma fotografier fångar. ”
Expressen

”uttryck som ”oerhört drabbande” och ”väldigt viktig” känns nästan futtiga, lite klyschiga. Detta är berättelser från Förintelseöverlevare, som författaren Bernt Hermele och fotografen Cato Lein har träffat och porträtterat. De har gjort ett beundransvärt arbete.”
Svenska Dagbladet, Lisa Irenius

”Angelägen läsning. Aldrig har ett uttryck passat så bra!”
Boktokig

”Den största förtjänsten med Bernt Hermeles och Cato Leins bok är att den ger oss röster och bilder som ger oss åtminstone en möjlighet att förstå. Det gör den mer värdefull än dess litterära värde.”
Borås Tidning

”Outhärdlig och omistlig. (..) De 95 rösterna bildar en månghövdad kör som orkestreras av Leins känsliga porträtt.”
Landskrona Posten

”En vacker och levande bok.” 
Vildis bokvrå

Bernt Hermele

Bernt Hermele är journalist och författare och har bland annat skrivit de uppmärksammade böckerna Firman om Bonnierfamiljens mediemakt, Judejävel – om svensk sionism och israelisk ockupation och Kommer de, så skjuter jag oss – om svenska judars liv i skuggan av Förintelsen. Han har tillsammans med fotografen Cato Lein drivit podcasten Överlevarna, som består av djupgående intervjuer med överlevare från Förintelsen och är den hittills största dokumentationen i Skandinavien av överlevare av Förintelsen. Våren 2020, 75 år sedan andra världskrigets slut, gav de tillsammans ut boken Överlevarna på Ordfront förlag. Bernt Hermeles senaste poddprojekt är Nakban – berättelser från 1948....

Mer om författaren

Cato Lein

Cato Lein är en av Sveriges främsta fotografer, känd bland annat för sina författarporträtt. Han har arbetat för Dagens Nyheter samt representerats vid fotoutställningar i Sverige och internationellt. 2022 utkom han med fotoboken Northern Silence och under 2023 är han på Ordfront förlag aktuell med Nakba: Katastrof inför våra ögon, som är ett vittnesmål om kolonisationens pris, men också om en kamp för rättvisa.

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla