Format: x mm, Häftad
Antal sidor: 383
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174410259

Ögonen i Gaza

Cajsa Mitchell, Erik Fosse, Mads Gilbert

De norska läkarna Erik Fosse och Mads Gilbert var några av de få från väst som fanns på plats i Gaza under Israels offensiv mot den innestängda befolkningen på Gazaremsan kring årsskiftet 20082009.
I två veckor arbetade Gilbert och Fosse i princip dygnet runt på Al Shifa-sjukhuset tillsammans med sina pakistanska kollegor, och fick där uppleva de grymma och katastrofala följderna av Israels invasion på nära håll. Vi känner väl igen dem som de enda ögonvittnena från väst då de ofta förekom i Al Jazeera och tidningar.
Ögonen i Gaza är deras gripande och omskakande skildring av sina upplevelser. Boken ger oss en nära inblick i en av vår tids mest komplicerade och infekterade konflikter. Fosse och Gilbert berättar känsloladdat om sina patienter och deras öden och om sammanhållningen bland kollegorna på sjukhuset. Vi dras också in i de konkreta, praktiska upplevelserna: det krävande arbetet på en akutmottagning på ett sjukhus under ett krig, där arbetet pågår även medan bomberna faller och där det ständigt råder brist på utrustning och mediciner.
Ögonen i Gaza är illustrerad i färg med författarnas egna foton.

Cajsa Mitchell

Mer om författaren

Erik Fosse

Erik Fosse (f. 1950) är läkare och avdelningschef för Intervensjonssenteret, ett forsknings- och utbildningscentrum på Rikshospitalet, universitetssjukhuset i Oslo. Han är även professor i kirurgi vid universitetet i Oslo med toraxkirurgi som specialitet. Båda författarna har närmare 30 års erfarenhet av medicinskt solidaritetsarbete i Palestina och Libanon för organisationen NORWAC och för Palestinakommittén och har dessutom haft uppdrag i andra krigsområden. De har skrivit Ögonen i Gaza (2010) samt en rad andra fackböcker.

Mer om författaren

Mads Gilbert

Mads Gilbert (f. 1947) är läkare och avdelningschef på den akutmedicinska avdelningen vid universitetssjukhuset i Tromsø, Nordnorge och professor i anestesiologi vid universitetet i Tromsø.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla