Format: 144mmx216mm mm, Övrigt
Antal sidor: 175
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789177752127

Oändligt underbart

Marjaneh Bakhtiari

 

Ett stilla regn faller över staden när Shayan, snart femton, låser lägenhetsdörren och skyndar ut. Detta är dagen då han kommer att dö. Men för honom är det en lördag med ett viktigt uppdrag: att spela in den där låten till mamma som fyller år.

Från de tomma kvarteren där han bor rör han sig med självklarhet genom Malmö. Genom bostadsområden, parker och centrum. Alltmedan dagen går möter han vänner och familj, träffar bekanta han helst velat undvika, i en stad där de verkliga hoten sällan är de som är synliga.

Marjaneh Bakhtiari skildrar som ingen annan människorna och vardagen omkring dem, i ett litterärt universum där humor och djupt allvar samsas sida vid sida.

Beställ e-bok

Recensioner

"Bakhtiari är så skicklig på att skapa djup även i de snabba porträtten. Dialogen är, liksom i hennes tidigare romaner, nyansrikt skriven med exakt gehör. Här finns ingenting som verkar konstruerat. "Oändligt underbart" är en allvarligare roman än Bakhtiaris tidigare. Humorn och dråpligheten från de föregående böckerna är nedtonad. (...) Men trots dödens närvaro eller kanske just på grund av den är "Oändligt underbart" en sällsynt levande roman."

 Annina Rabe
Sveriges radio

"Oändligt underbart" är en kort men tät roman, en hel värld får plats i denna enda dag. Det finns stor kärlek här, och stor sorg, i allt som är och förblir outtalat och obesvarat."

 Greta Schüldt
DN

"Berättelsen i Oändligt underbart smygs fram genom detaljer och möten, sinnesstämningen är lågmäld och staden lever som en karaktär i sig, vilket gör detta till en poetisk och vacker roman trots det brutala temat. Marjaneh Bakhtiari, född 1980 i Teheran, smeker fram den oerhörda tragik som drabbar Sverige med så jämna mellanrum nuförtiden."

 Josefin Roos
BTJ

"Marjaneh Bakhtiari har med Oändligt underbart (Ordfront) skrivit en rolig, vemodig och allvarlig berättelse om en pojkes sista dag."

Aktuellt i Politiken

"För lika mycket som det här är en stark berättelse om ett ungt liv idag är det en levande skildring av Malmö, ett stadsporträtt i alla färger. Här är lugna gator och intensiva kvarter, klasskillnader, unga som gamla människor, utanförskap och vänskap, oro och kärlek. En stad i rörelse."

Sune Johannesson
Kristianstadsbladet

"Prosan är rytmisk och musikalisk. (...) Bakhtiari har ett lika absolut gehör för ungdomarnas malmöslang som för släktingarnas svador."

Jenny Högström
Aftonbladet

Marjaneh Bakhtiari

Marjaneh Bakhtiari är född 1980 och bor i Malmö. Hon har studerat socialantropologi och journalistik. Hon debuterade 2005 med Kalla det vad fan du vill som har sålt i över 100 000 exemplar och sålts till Danmark, Finland och Norge. 2008 kom hennes andra roman Kan du säga Schibbolet? Även den fick ett varmt mottagande och fina recensioner. Kan du säga schibbolet? belönades med Skånebokhandlarnas författarpris 2008 och nominerades till VI:s litteraturpris och SR:s romanpris. Marjaneh Bakhtiari har även fått ABF:s litteraturstipendium 2009 samt Lars Ahlin-stipendiet 2012. Hösten 2013 kom hennes tredje roman, Godnattsagor för barn som dricker. Hon har...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla