Format: 170x220 mm, Inbunden
Antal sidor: 255
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177753377

Pressbilder

NakbaKatastrof inför våra ögon

Bernt Hermele

I slutet av 1940-talet fördrev Israel närmare en miljon palestinier från sina hem. De stora städerna tömdes på sin arabiska befolkning, nyanlända judiska invandrare flyttade in i deras ställe. 500 palestinska byar försvann från kartan och ersattes av 350 nya israeliska bosättningar 

I Nakba: Katastrof inför våra ögon har Bernt Hermele samlat 65 palestiniers berättelser. Det är vittnesmål från rika och fattiga, från välbärgade kvarter och eländiga flyktingläger. Berättelserna är insamlade från ockuperade Västbanken och Östra Jerusalem, men också från Jordanien, Libanon, Sverige och Israel. 

Genom dessa historier kan vi börja förstå vidden av den mänskliga katastrof som Israel genom ockupation, kontroll, åtskillnad och gettoisering utsatt och utsätter ursprungsbefolkningen för. På Västbanken, som i boken bär sitt arabiska namn Aldaffah Algharbiah, är våldet hela tiden närvarande.

Nakba: Katastrof inför våra ögon är ett oerhört viktigt vittnesmål om konsekvenserna av kolonisation, men också en berättelse om motstånd. När husen raserats och kartorna och skolböckerna ändrats blir själva minnet i sig en motståndshandling. 

Recensioner

"...utsikterna är små för en bestående fred i vår tid. I stället rullar Nakban vidare. Det förvandlar Hermeles och Leins bok från en dokumentation av en viss historisk händelse till en politisk och kulturell hjälteinsats i dag."

Petter Larsson
Aftonbladet

"Ett stordåd som skildrar palestiniers stora trauma"

 Maria Küchen
Sydsvenskan

Bernt Hermele

Bernt Hermele är journalist och författare och har bland annat skrivit de uppmärksammade böckerna Firman om Bonnierfamiljens mediemakt, Judejävel – om svensk sionism och israelisk ockupation och Kommer de, så skjuter jag oss – om svenska judars liv i skuggan av Förintelsen. Han har tillsammans med fotografen Cato Lein drivit podcasten Överlevarna, som består av djupgående intervjuer med överlevare från Förintelsen och är den hittills största dokumentationen i Skandinavien av överlevare av Förintelsen. Våren 2020, 75 år sedan andra världskrigets slut, gav de tillsammans ut boken Överlevarna på Ordfront förlag. Bernt Hermeles senaste poddprojekt är Nakban – berättelser från 1948....

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla