Format: 152x226 mm, Danskt band
Antal sidor: 382
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177753537

Pressbilder

Mellankrigstider

Yvonne Hirdman

Sverige 1919 ett fattigt jordbruksland befolkat av pigor och drängar där förändring står för dörren. En ny författning lovar demokrati när nu kvinnor också får rösta. En ny entreprenörsanda skapar nya näringar. Nya radikala idéer och ny teknik föds ur det första världskrigets katastrof: film, radio, jazz, kortklippta kvinnor som dansar charlston med silkesklädda ben…

Sverige 1939 ett stabilt demokratiskt land prisat för sin Middle Way . Sedan 1932 styrt av trojkan Per Albin Hansson, Ernst Wigforss och Gustav Möller där en ny ekonomisk och social reformpolitik lade grunden för medborgarhemmet.

Idag växer vårt behov av historia i takt med den mörknande framtiden och den politiska hjälplösheten. Mellankrigstider vill råda bot på en förenklad eller förvanskad historieskrivning som skapar farliga myter i populismens tjänst.

Beställ e-bok

Recensioner

"Hirdman vill med sin bok slå hål på en del myter om det moderna Sveriges framkomst och motverka en populistiskt förenklad historieskrivning. Boken kan läsas av alla med intresse för ämnet, språket är rakt och enkelt, och Hirdmans stora kunnande och stilsäkerhet ger både en intressant och njutningsfull läsupplevelse." "

Lovisa Hedin
BTJ

"Hirdman är noga med att inte gömma fakta som inte passar in. Det gör att "Mellankrigstider" rymmer betydligt roligare lärdomar för vår tid, om vi är redo att lyssna till någon annan än Kassandra. (...) Det är kanske det allra bästa med Mellankrigstider : dess konsekventa kvinnoperspektiv. Varje fråga belyses utifrån dess effekter på jämlikheten mellan könen." Svenska Dagbladet, Kristoffer Leandoer"

"...nog vår bästa populärhistoriker idag, hennes lätta och eleganta formuleringskonst, hennes breda överblick, förmågan att finna citat som både roar och upplyser. Hennes genusprofil lyser kanske allra starkast, det är ingen tvekan om vad kvinnorna betydde i denna process som både hade tid att gå på biograf, shingla håret och skaffa sig ett yrkesarbete.  Det går att förstå sin tid om man ser den för vad den är. Det gör Hirdman för tiden mellan de stora krigen." "

Jan-Olov Nyström
Norrbottens-kuriren

"...hon rör sig med lätthet mellan statarlängor och statliga utredningar. Hon skriver med swing. Med självförtroende. Det här är hennes historiska hemmaplan. På sedvanligt hirdmanskt manér ropar hon till läsaren: titta vad som hände, lyssna till det här - och man gör det."

Per Wirtén
Expressen

Yvonne Hirdman

Yvonne Hirdman var tidigare professor i kvinnohistoria vid Göteborgs universitet och därefter professor i genushistoria vid Stockholms universitet. Nu är hon verksam på samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola och vid Stockholms universitet. Hon har i många år forskat om välfärdsstat och genusordning. År 2005 tilldelades hon Svenska Akademiens Kellgrenpris. 2015 gav Yvonne Hirdman ut självbiografin Medan jag var ung. Tidigare har hon skrivit bland annat Den socialistiska hemmafrun och andra kvinnohistorier (1992), Med kluven tunga. LO och genusordningen (1998), Att lägga livet till rätta (2000) och Genus. Om det stabilas föränderliga former (2001). År 2006 utkom hennes mycket rosade Det...

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla