Format: 144x217 mm, Inbunden
Antal sidor: 274
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789177752035

Finns även som:
Inbunden, ISBN: 9789179450809Inbunden, ISBN: 9789179457266

Pressbilder

Lutad mot ett spjutMary Wollstonecrafts resa i Skandinavien 1795

Katarina Bjärvall

År 1795 stiger författarinnan Mary Wollstonecraft i land på klipporna söder om Göteborg. Hennes uppdrag är att söka en skeppslast med silver som hennes man har förlorat. Med sig har hon sin ettåriga dotter Fanny och barnjungfrun Marguerite. 

Vid denna tid är Mary Wollstonecraft 36 år och har skrivit en rad böcker. Mest uppmärksammad är Till försvar för kvinnans rättigheter, som gjort henne omstridd i hemlandet England – aktad, till och med älskad, men också föraktad. Och nu har hon alltså begett sig till en av Europas utkanter. Resan i Sverige, Norge och Danmark blir ett händelserikt tillstånd där hennes tillvaro står och väger. 

I Lutad mot ett spjut får läsaren följa med i Mary Wollstonecrafts fotspår och in i hennes tankevärld. Det är en sann historia som tar sig friheter med inspiration av 1700­talsförfattarens fantasi och förnuft. En fängslande biografi – och en skattjakt. 

Recensioner

"detta är en av de mest inspirerande och folkbildande bladvändarna i sin genre."

 Jan-Ewert Strömbäck
Miljömagasinet

"På samma gång skickligt och njutbart låter Bjärvall läsaren följa Wollstonecraft på hennes väg i såväl geografi som tankevärld - och på jakt efter både materiella och andliga skatter. En lika lärorik och inspirerande som äventyrligt spännande bok."

 Inger Littberger Caisou-Rousseau
BTJ

"Bjärvall visar i sin bok vilken rivig dam Wollstonecraft var. (...) På alla plan var hon långt före sin tid, i princip allt hon propagerade för skulle komma att förverkligas - långt efter hennes död."

 Lovisa Broström
Göteborgs-Posten

"Katarina Bjärvall skriver detaljrikt och medryckande om händelser och känslor som ligger 227 år tillbaka i tiden."

Journalisten

"I Bjärvalls bok får vi en vardagsnära inblick, som åtminstone ger mig ett par nya insikter (...)."

Fempers

Katarina Bjärvall

Katarina Bjärvall är journalist och författare. Våren 2022 är hon aktuell med boken Lutad mot ett spjut där läsaren får följa med in i den engelska författaren Mary Wollstonecrafts tankevärld under hennes resa i Skandinavien under slutet av 1700-talet. För den grävande reportageboken Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället belönades Katarina Bjärvall med Guldspaden 2019. Tidigare har hon skrivit om en rad olika ämnen: språk i En gravad hund (2001), barnfamiljer och konsumtionshets i Vill ha mer (2005), människan och mobilen i Var är du? (2011), drivkrafterna bakom överkonsumtionen i Yes! (2015) och pedagogik i De livsviktiga och...

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla