Format: 178x217 mm, Inbunden
Antal sidor: 524
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177753575

Pressbilder

LevtrådarEtt och hundra år med Sara Lidman

Sara Lidman

Levtrådar är ingenting mindre än en kollektiv kärlekshandling. Göteborgs-Posten, Åsa Arping

Sara Lidman är en av de stora svenska 1900-talsförfattarna och skulle ha fyllt 100 år i år. I Levtrådar samlas 366 texter från brev, dagböcker, tidningsartiklar, debattinlägg, utkast, skisser, förarbeten till romaner, anföranden och kåserier från hela Lidmans liv – ibland med hennes handskrivna strykningar och tillägg, och det mesta tidigare outgivet. Urval, förord och kommentarer har gjorts av Harald Larsen, kulturchef i Skellefteå under den tid då Sara Lidman skrev de sex första romanerna i Jernbaneeposet.

Med nedslag i svensk och internationell 1900-talshistoria utgör Levtrådar ett slags universum av tid – eller ett strövområde – att återkomma till, hämta råd eller tankar ur. Läsaren får en inblick i det myller av händelser där Sara Lidman var på plats, ingrep, tog till orda och lika ofta våndades, tvivlade på sitt uppdrag och sin förmåga. En unik lässkatt!

Recensioner

"ett ambitiöst projekt som ger en sällsynt inblick i Sara Lidmans unika skapargärning." "

 Viktoria Parmell
BTJ

"Ett rikt material, varav det mesta tidigare är outgivet. Bildmaterialet är sparsmakat men förhöjer läsupplevelsen. (...) Levtrådar ger mig lust att återvända till hennes författarskap."

 Ulla Strängberg
Jönköpings-Posten

"Tala om guldgruva. (...) Inom bokens pärmar utspelar sig ett helt livs förlopp inom ett års förlopp, och det besannar eftertryckligt att Sara Lidman är samma person hela tiden. Hon är både stursk och ömsint och ständigt i rörelse. (...) hon strösslade spontana, snillrika formuleringar om det mesta i tillvaron, hela tiden, vilket besannas här i boken."

 Gunnar Balgård
Västerbottens-Kuriren

"Det är sådana levtrådar som Harald Larsen fyller boken med. Utdrag ur dagböcker, brev, artiklar. Han har dykt ner i författarens arkiv som finns hos universitetet i Umeå och det måste ha varit ett grannlaga arbete. Resultatet blev gott, för här får vi en färgrikare bild av författaren."

 Jan Bergsten
Norrländska Socialdemokraten

"Kanske är Harald Larsen den störste Sara Lidman-kännaren av dem alla. (...) Hans forskning om människan Sara Lidman är grundlig. Resultatet - boken Levtrådar på 519 sidor är mäktigt."

 Robert Tedestedt
Västerbottens Mellanbygd

"Det känns en aning rörigt först, att kastas mellan tider och sammanhang. Men volymen servar med ett snillrikt registersystem för varje årtionde, för personer och en årtalslista med livshändelser. Notiser i marginalen förklarar den aktuella textens ursprung. Läsaren får välja mellan att sluka, ta en mindre bit per dag, bläddra på måfå eller söka upp specifika personer och skeenden. (...) Sara Lidmans författargärning hör till de lyckosamma som vårdas av ett nätverk av oförtröttliga entusiaster.  Levtrådar är ingenting mindre än en kollektiv kärlekshandling."

Åsa Arping
Göteborgs-Posten

"När jag nu läser Levtrådar , en samling texter från Sara Lidmans dagböcker, brev, tal och artiklar samlade av Harald Larsen, inser jag hur mycket jag saknar hennes röst i dag: hennes engagemang, hennes omsorg om allt som var hotat och förtryckt, svarta under apartheid, sömmerskor på Algots, själva orden och deras precisa betydelser. (...) Vad kan den som inte känner till hennes författarskap få ut av de femhundra sidorna "levtrådar"? En bild av en människa som aldrig upphör att fascinera med sitt språk, sin oförvägenhet, sin känslostyrka och sin skarpa blick. Och lust att läsa vidare i hennes böcker, eller läsa om dem."

Ingrid Elam
Dagens Nyheter

Sara Lidman

Sara Lidman var född 30 december 1923 i Missenträsk, Jörns församling, Västerbotten, död 17 juni 2004 i Umeå. Hon debuterade som författare med romanen Tjärdalen 1953 och blev en av 1900-talets stora svenska författare. Ett flertal av hennes böcker har blivit moderna klassiker och framförallt romanerna som bilder Jernbanesviten: Din tjänare hör, Vredens barn, Nabots sten, Den underbare mannen och Järnkronan. Även de fristående fortsättningarna till sviten Lifsens rot och Oskuldens minut är signalverk i litteraturhistorien. Åren 1955–1963 var Lidman ledamot av Samfundet De Nio.

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla