Översättare: Ola Nilsson
Format: 140x215 mm, Inbunden
Antal sidor: 239
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789177752752

Krisen börjar härEn klimatrapport från det unga Afrika

Vanessa Nakate

Skillnader i kön, socioekonomisk tillhörighet och utbildningsnivå är faktorer som omöjligen kan särskiljas från klimatkrisen. Det menar aktivisten Vanessa Nakate som är en av miljörörelsens mest spännande röster. Vid 21 års ålder fick hon upp ögonen för Greta Thunbergs Fridays for Future och blev den första ugandiska aktivisten att delta. I dag står hon i frontlinjen för en kunskapskampanj riktad till det unga Afrika. Som ingen före henne har hon bland annat satt Afrika i centrum för diskussionen om hållbarhet och maktfördelning.

I Krisen börjar här belyser Nakate faktumet att de människor som drabbats svårast, är desamma som sällan hörs i den offentliga debatten. Och lika brådskande som det är att ta itu med klimatkrisen, hävdar Nakate, är det att förbättra förutsättningarna för fler att delta i kampen. Kampen om en bättre framtid för alla. 

Recensioner

"ett viktigt inlägg i debatten kring klimatorättvisorna mellan det globala nord och syd. Helhetsbetyg: 4." "

Anni Martinsdottir
BTJ

"Stark drivkraft, mycket idéer, mod och beslutsamhet som hon beskriver på ett engagerande sätt samtidigt som det presenteras exempel på olika saker klimataktivister kämpat, och kämpar, för i Afrika. Mycket läsvärd."

Roger Bengtsson
Ung musik

Vanessa Nakate

Vanessa Nakate är född 1996 och uppvuxen i Kampala, Uganda. Internationellt blev hon först uppmärksammad vid World Economic Forum 2020 i Davos, där hon var en av fem inbjudna delegater, tillsammans med Greta Thunberg. Hon har en examen i företagsekonomi från Makerere University Business School. Krisen börjar här finns översatt till ett flertal språk och är hennes debut.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla