Översättare: Katerina Schwetz, Ylva Mörk
Format: 142x216 mm, Inbunden
Antal sidor: 475
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177753810

Pressbilder

Krig och straffPutin, Zelenskyj och vägen till Rysslands invasion

Michail Zygar

»Historia skapas av myter. Tyvärr ledde våra myter oss till fascismen år 2022. Det är dags att avslöja dem.«

I Krig och straff undersöker den ryske journalisten Michail Zygar hur 350 år av propaganda, oseriös historisk forskning och folksägner drev hans nation till krig med Ukraina. Som erkänd expert på Kreml och med  en unik tillgång till hundratals aktörer i den pågående konflikten, kartlägger Zygar de historiska maktkamper som format dagens politik. Han synar väven av myter som genomsyrar Rysslands imperialistiska förhållningssätt.

Vad drev en tysk munk att uppfinna berättelsen om en förenad rysk värld? Hur inspirerade klyschiga spionromaner om en sovjetisk James Bond Vladimir Putin att gå med i KGB? Och kunde Putin underskatta en allt mer populär komiker vid namn Volodymyr Zelenskyj?  

Michail Zygar ger en enastående översikt över kampen för ukrainsk självständighet och hans hemlands förtryck. Genom att granska den komplexa relationen mellan Ryssland och Ukraina visar han exakt hur en av världens största nationer förlorade förståndet.

Michail Zygar

Michail Zygar är född 1981 i Moskva. Han har varit chef för den politiska avdelningen på ryska Newsweek och chefredaktör för Rysslands enda oberoende tv-kanal Dozjd. I dag är han verksam som fri journalist och författare. Våren 2017 utkom Männen i Kreml (pocket 2018) och 2018 släpptes Imperiet måste dö - Vittnesskildringar inifrån den ryska revolutionen. Våren 2024 är han återigen aktuell med boken Krig och straff: Putin, Zelenskyj och vägen till Rysslands invasion av Ukraina. Hel källförteckningen till den boken hittar du här.

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla