Format: 144mmx217mm mm, Övrigt
Antal sidor: 210
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789177751885

Finns även som:
Övrigt, ISBN: 9789179450670

Kattjakten

Jona Elings Knutsson

Eva Jansson är så gammal att hon tappat räkningen, och ingen räknar längre med henne. Likt en vindpinad fjällbjörk vilse bland huvudstadens al och kastanj kämpar hon sig igenom de ensamma dagarna. I ett desperat försök att få mänsklig kontakt tar hon upp jakten på en bortsprungen katt.

Men ingenting är längre som det brukade. Medan kattjakten tar allt vildare vägar börjar Eva glömma sådant hon behöver komma ihåg. I stället tränger sig de minnen på som hon gjort allt för att hålla ifrån sig.

Kattjakten är en berättelse om åldrande, ensamhet och utanförskap. Om arbete och kvinnoliv i skuggan av folkhemmet – och om att skipa rättvisa med de medel som står till buds.

 

Beställ e-bok

Bokcirkelfrågor

Recensioner

"Det är fint framskrivet: minnen kommer sällan med en storyboard, utan som ett ord eller en bild, oavsett om man är gammal eller ung."

Aftonbladet

"Kattjakten ger en fin inblick i åldrande, ensamhet och utanförskap."

Jönköpings-Posten

"Jona Elings Knutsson är underfundig och medveten i historien om en gammal kvinna som längtar efter och skyr gemenskap."

M-Magasin

"Elings Knutsson skriver engagerat om ökade samhällsklyftor och utanförskap. Den politiska drivkraften går som en röd tråd genom Kattjakten, med nittonhundratalets stora samhällsomvandlingar som bakgrund till berättelsen." BTJ, "

Christina Hilliard

"Det är en fascinerande och mycket intressant roman, med en härlig huvudkaraktär som är både skör och stark. Mitt i det sorgliga finns så mycket humor och så mycket tänkvärt om vårt samhälles tillstånd. Förr och precis nu."

Pia Lindestrand
Klass

"Jona Elings Knutsson har en egensinnig och drastisk humor, som ofta vänder en situation på en femöring. (...) Vad som gör "Kattjakten" så speciell är det sätt Elings Knutsson låter sin huvudpersons liv veckla ut sig, i små glimtar, hågkomster och replikskiften. Inget blir någonsin övertydligt, men man förstår tillräckligt ändå."

Anders K Gustafsson
Gefle Dagblad

"En smått knasig flanörroman om en katastrofalt kontaktsökande pensionär i Hornstull visar sig efterhand även vara en queer arbetarskildring med tragisk fallhöjd. En av årets mest förbisedda svenska böcker."

Malte Persson
Expressen

"Människor gestaltas med förståelse, värme och humor."

Angereds biblioteks julkalender 2022

"Det är en fin roman om ett alldeles vanligt vardagsliv för en fattigpensionär. Allt är inte elände, Eva och Mobergs vänskap är riktigt fin och jag tar med mig hopp och värme efter min läsning av boken."

Biblioteken i Kungsbacka

"Kattjakten är en salig blandning av allt. Författaren balanserar hela tiden på en tunn men perfekt tråd mellan humor och sorg. (...) Åh vad jag hoppas att många ska hitta till den här. Älskar den så mycket och rekommenderar till alla. Gör er själva en tjänst och läs denna nu, på en gång!" "

Bokblogg
min.bokvarld

Jona Elings Knutsson

Jona Elings Knutsson är född 1977 och uppvuxen i Ore, Dalarna. Hon är gynekolog och obstetriker och debuterade som författare år 2020 med Krokodilens vändkrets. Tidigare har hon även skrivit låttexter, politiska brandtal, krönikor, ledare, essäer och vetenskapliga artiklar. Sommaren 2022 är hon aktuell med sin andra roman, Kattjakten.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla