Format: 141mmx215mm mm, Övrigt
Antal sidor: 395
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177752226

Finns även som:
Övrigt, ISBN: 9789179450960

Pressbilder

Inte som lamm till slaktJudiskt motstånd under Förintelsen

Kenneth Hermele

Varför gjorde judar inget motstånd under Förintelsen? Frågan var utgångspunkten för den här boken, en utgångspunkt som visade sig fullständigt felaktig.

I stället har Kenneth Hermele grävt fram en helt okänd historia som går tvärt emot myten om judars passivitet. I denna banbrytande berättelse avtäcker han ett landskap av judiskt motstånd i många och varierande former, ett motstånd som dessutom överträffar andra gruppers försök att stå upp mot Hitler.  

Judiska män och kvinnor satte eld på getton, sprängde räls och dödade tyska soldater och deras kollaboratörer. De smugglade mat, gömde flyktingar, tog sig över gettomurarna, spred flygblad, dokumenterade förtrycket, höll fast vid traditioner och värdighet. Judar var partisaner och stred med de allierade i förvånande antal.  

Kenneth Hermele ger de många motståndshjältarna namn och liv, samtidigt som han tecknar en ny bild av de kontroversiella juderåden och på vägen belyser det judiska motståndets filosofi under 2000 år.  

Inte som lamm till slakt utmanar det vi trodde oss veta om Förintelsen.

Recensioner

"Inte som lamm till slakt är en klargörande, pregnant skildring av en ofta bortglömd del av historieskrivningen om Förintelsen. På ett lättfattligt och initierat sätt visar Hermele att bilden av judarna som passivt mötande sitt öde likt "lamm på väg till slakt" är fördomsfull och onyanserad.  Helhetsbetyg: 5 (av 5)."

 Viktoria Parmell
BTJ

"Hermele (...) driver i denna mycket rika och uppfordrande bok tesen att judarna visst gjorde motstånd i olika former, ett motstånd som överträffade andra gruppers försök att stå upp emot den nazistiska terrorn. Hans grävande efter fakta har varit betydande och kan gott kallas banbrytande."

Per Runesson
Arbetarbladet

"'Inte som lamm till slakt' är en imponerande, nyanserad och rik bok som poängterar att det aldrig är för tidigt att göra motstånd."

 Maria Hymna Ramnehill
Göteborgs-Posten

"...en inspirerande och kunskapsrik bok som inte bara gör upp med färdiga schabloner om judiskt motstånd utan också vidgar perspektiven på vad motstånd i sig kan innebära."

Henrik Berggren
Sydsvenskan

"'Inte som lamm till slakt' är en genomtänkt och nyanserad bok, och berättar både en judisk och en europeisk historia. Men den rymmer även något tidlöst: det går alltid att göra motstånd, även mot en extremt blodig och totalitär övermakt."

Ricki Nemuman
Svenska Dagbladet

"Alla som har ett intresse av att bredda sin förståelse av Förintelsen bör läsa denna bok." "

Charlotte Wiberg
Expressen

"Det är en historia om motstånd och svek, kamp och kollaboration, som inte tvekar inför att beskriva också de smutsiga kompromisserna och de egna blodsdåden."

Carsten Palmaer
Aftonbladet

"Det är en av de mest noggrant dokumenterade böcker jag läst, något som, med tanke på vad den handlar om, också gör den till en av de viktigaste böcker jag läst." Håkan Andersson, Gotlands tidningar"

"Bokens stora förtjänst, den största då den har många, är konstaterandet att inte bara väpnat motstånd är motstånd. (...) Boken är en mäktig bedrift med en lista på referenslitteratur på nästan 20 sidor, och med ett unikt bildmaterial."

Gregor Flakierski
Opulens

"Det kapitel som måste varit svårast att skriva kommer följdriktigt mot slutet, 'Motståndets pris' - om de omöjliga, outhärdliga situationer människor försattes i, de val som inte var val. Välj ett av dina barn som får leva ett tag till."

Ola Larsmo
Dagens Nyheter

"Et nybrottsarbeid fra Sverige belyser jødisk historie under holocaust. (... ) ...et verdifullt tilskudd som utfordrer vante forestillinger om jødisk historie i Tyskland og i okkuperte områder"

 Tore Linné Eriksen
Klassekampen

"en välskriven och nödvändig bok om mod, moral och viljan att bevara sin mänsklighet."

Artur Szulc
Populär Historia

Kenneth Hermele

KENNETH HERMELE är ekonom och författare. Efter ett tjugotal skrifter om internationell ekonomi kom En shtetl i Stockholm, en självbiografisk berättelse om en judisk uppväxt på Södermalm som nominerades till Augustpriset i den skönlitterära klassen 2018. Han sitter också med i styrelsen för Judiska salongen i Göteborg som anordnar evenemang med judiskt tema. Våren 2023 är han aktuell med Inte som lamm till slakt om judiskt motstånd mot Nazityskland, en djupdykning som utmanar det vi trodde oss veta om Förintelsen. 2023 tilldelas han även Katz judiska kulturfonds pris: Årets Katzstipendium, som går till en person som gjort framstående insatser inom...

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla