Format: x mm, Häftad
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174419658

Hoola Bandoola BandOm ett band, en tid, en stad

Örjan Svedberg

De gjorde över 550 spelningar, de var socialister och de var den svenska musikrörelsens flaggskepp. Det började som en liten trio som repade på en vind i centrala Malmö och slutade med att Aktuellt meddelade att de upplösts. De kom från olika bakgrund och hade olika musikaliska preferenser och de växte upp i ett Malmö präglat av arbetarrörelsen. Några kom från medelklassen, några från arbetarklassen.

Poppen och jazzen var utgångspunkten, utifrån dessa stilar formade de en slagkraftig musikalisk brygd som hämtade inspiration från hela världen. Det var rysk folkmusik, latinamerikanska rytmer, pop, jazz och framförallt svensk folkmusik. Deras texter var helt befriade från plakatpolitik, snarare handlade det om att gestalta en generations erfarenheter. De var sin tid och de sa nej till Stikkan Andersson, som ville göra svensktopp av dem. Ett beslut som fick Stikkan Andersson att gå i taket och trakassera Mikael Wiehe i månader. Under de sex år bandet spelade tillsammans släppte de fyra skivor. Här är berättelsen om ett av 70-talets mest betydelsefulla band: Hoola Bandoola Band.

Samtidigt är det en berättelse om 70-talets Malmö, de tankar och drömmar ungdomar i staden hade och hur de försökte omsätta dessa i verkligheten.

Här finns också berättelsen om Folkfesten i Malmö, hur den föddes och utvecklades, kort sagt musikrörelsens historia i Malmö åren 1971-1976. Runt 1968 krängde världen till, tv visade våldet och förtrycket som därmed kom rakt in i vardagsrummen. Den nya medvetenheten födde en ny rörelse. I Malmö exploderade rörelsen på den första Folkfesten 1971. Plötsligt fylldes Slottsparken med ungdomar, över 20 000. Den nya rörelsen hade framträtt, satt ner foten och sagt: här är vi och vi gör saker och ting på vårt sätt! Men hela rörelsens historia kom att präglas av konfrontationen med den gamla rörelsen; socialdemokratin. Striden slutade med ockupationen av Victoriateatern i februari 1976.

Allt interfolierat med ögonblicksbilder ur författarens egen personliga historia. Örjan Svedberg är journalist och författare, uppvuxen i Malmö.

Beställ e-bok

Örjan Svedberg

Örjan Svedberg är journalist och författare, uppvuxen i Malmö. I » Hoola Bandoola. Om ett band, en tid, en stad« (september 2009, i pocket oktober 2010) skildrar han musikrörelsen kring bandet interfolierat med ögonblicksbilder ur sin egen personliga historia.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla