Format: 135x210 mm, Häftad
Antal sidor: 176
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789174411959

Göra män

Mats Söderlund

Året ÄR 2014, men ändå. Föds du till pojke ska du böjas. Härdas. Formas. Göras till man. Hemma i köket, på dagisgården och i skolan jagas pojkar av hårda ord, testas i maktlekar och mobbas till underkastelse. Gråt inte, slå tillbaka, ställ dig upp, var inte en kärring, en bög, en fjolla. Var en man.

Men pojkar är lika kreativa, intuitiva och lyhörda som flickor. Pojkar gråter, leker och är känslosamma och spontana. Pojkar vill vara fina, ha vackra kläder, färger, smycken. Pojkar är empatiska. När samhället strävar efter att göra pojkar till män, kanske till och med alfahannar, tas allt detta ifrån dem, eftersom de tränas att bortse från smärta och sorg.

Göra män är en bok om kriget mot pojkarna. Om att göra pojkar till traditionella män. Men det är också en bok om män som kämpar emot detta. Som tycker pojkar har lika stor rätt till kärlek, närhet, relationer och känslor. Män som vet att det finns en djupare tillfredsställelse att erövra bortom löftet om makt, sex och pengar. Män som prövat på och erfarit vad det kan vara att älska, vara närvarande, lyssna, förändras och möta både sig själv och sina medmänniskor.

Beställ e-bok

Mats Söderlund

Mats Söderlund är född 1965, uppvuxen i Skellefteå. Han var tidigare ordförande i Sveriges Författarförbund. Mats Söderlund debuterade 1992 och fick Katapultpriset för bästa skönlitterära debut. Han har sedan dess publicerat ytterligare sju diktsamlingar och romanen Observatoriet. Han var en av redaktörerna för antologin Våld till vardags (Ordfront 2008) och har skrivit essän Göra kärlek (Ordfront 2012). Våren 2015 var han aktuell med Göra män, en bok om hur pojkar görs till traditionella män – och om de män som kämpar emot detta. Mats Söderlund är också socionom och har arbetat både med vuxna och barn inom socialtjänst och skola....

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla