Format: 143x216 mm, Inbunden
Antal sidor: 324
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789177751939

Finns även som:
Inbunden, ISBN: 9789179450724

Gå tillsammansEn historia om solidaritet

Hans Lagerberg

 

Beställ e-bok

Recensioner

"en av årets viktigaste böcker" Dala-DemokratenRädslan brer ut sig och allt fler människor tvingas fly från omöjliga livsvillkor. I den rika världen försöker de välbärgade låsa sin oro ute, samtidigt som allt fler upptäcker att välfärds­samhället inte längre förmår erbjuda trygghet. I detta krisläge efterlyser alla mer solidaritet. Men vad betyder det?  Gå tillsammans är en historik över hur människor gått sam­man för att försvara sina intres­sen, från jägarsamhällenas täta samvaro fram till den globala världsordning där människor­nas behov underordnats marknadens. Det är berättelser om klasskamp, om strejker och byggen av välfärdssamhällen, om motsättningar mellan indivi­dualism och kollektivism.  Gå tillsammans"

som Rosa Luxem­burg
är också en his­toria om vad solidaritet innebär med hjälp av personer som trott starkt på den

"Författaren Hans Lagerbergs nya bok "Gå tillsammans" (Ordfronts förlag) är en av årets viktigaste böcker. Han bjuder läsaren på en mycket djupgående och historisk lektion." Dala-Demokraten, "

Ulf Lundén 

"(... ) stannar man upp och läser noggrant upptäcker man att Lagerberg skriver med en förbluffande insiktsfullhet, oavsett om det gäller den solidariska lönepolitiken på 60-talet eller samtidens klimataktivism. Det är trevligt att sitta i förarhytten med den spränglärda Lagerberg och lyssna på hans milda stämma medan landskapen ideligen skiftar utanför."

Rasmus Landström
Flamman

"Gå tillsammans är full av berättelser om människor som trott på vår förmåga till inbördes hjälp. Finns det någon slutsats i Lagerbergs viktiga bok så är det att kommande stora samhällsproblem måste lösas av ett starkare vi , förmågan att se sig själv i andra och gå samman kring en gemensam idé." "

Tony Samuelsson
Mål & Medel

"Författaren Hans Lagerberg har försökt reda ut solidaritetens innebörd och skrivit en utmärkt bok om dess historia: Gå tillsammans. En historia om solidaritet (Ordfront förlag, 2022). Han är synnerligen kvalificerad för uppdraget. (...) Lagerberg rör sig obehindrat mellan forntid och nutid, blandar oförskräckt sin egen livshistoria med händelser av världsformat, som första världskriget. Han anför många gånger litterära texter i diskussionen, liksom olika vetenskapliga resonemang, och det fungerar mycket bra. (...) Den omfattande diskussionen av solidariteten, och inte minst de personliga inpassen, gör den mycket läsvärd och den förtjänar många läsare."

Per-Olof Mattson
Internationalen

Hans Lagerberg

Hans Lagerberg har skrivit ett femtontal böcker, bland annat romanerna Saknar bildning (1980, rev. 2001), Lästen (1986) och Fantombilden (1995). Små mord, fri kärlek (1992) är en biografi över agitatorn och folkbildaren Hinke Bergegren, Förrädare (2000) en lång essä om omöjliga men nödvändiga lojaliteter. I Ivar och Eyvind (2003) konfronteras två ledande svenska arbetarförfattare, Ivar Lo-Johansson och Eyvind Johnson. 2004 belönades Lagerberg med Ivar Lo-priset. 2007 utkom Lärarna - Om utövarna av en svår konst som nominerades till Augustpriset. Biografin Per Meurling - en intellektuell vildhjärna, släpptes i oktober 2011. Hans Lagerberg ställer där sina erfarenheter mot Per Meurlings och...

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla