Format: 145x220 mm, Inbunden
Antal sidor: 185
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789177751267

Frankensteins köttkvarnOch andra omvälvande mathistorier

Jens Linder

HUR GICK DET TILL när glasspinnar började överskölja västvärlden? Och har snabbmat alltid varit stigmatiserad »fattigmansmat«? Genom historien har människors ätande gått hand i hand med tekniska innovationer och följt med tidens strömningar. På samma sätt har det vi har på tallriken ofta påverkat vår blick på samhället. Ett exempel är den ikoniska köttkvarnen, som inte bara är ursprunget till hamburgare och varmkorv, utan även används som en metafor för politik, krig och arbetsliv. Och kan det förresten verkligen vara en slump att den är samtida med Mary Shelleys hoptråcklade monster?

I Frankensteins köttkvarn gör Jens Linder ett antal nedslag i vår gemensamma mathistoria. Han berättar om hur allt från eld och is till krukor, knivar och klimatförändringar har påverkat vårt ätande. Boken innehåller också ett dussin recept med historisk anknytning.

”Lustfylld läsning som också bereder plats för nya smaksensationer i de recept som finns i slutet i varje kapitel, en utmaning för hemmakockar. Matlagningens konst är variationsrik och bara bristen på fantasi sätter gränser.”
Dala-Demokraten, Lena S. Karlsson

Jens Linder

Jens Linder är flerfaldigt prisbelönt kock, författare och journalist i bland annat Dagens Nyheter. Tillsammans med Martin Ragnar har han skrivit Krusbärsboken (2019), det mest omfattande verk om superbäret krusbär som publicerats på över ett sekel på något språk. Hösten 2020 är han aktuell med Frankensteins köttkvarn.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla