Översättare: Nika Abiri
Format: 142x216 mm, Inbunden
Antal sidor: 635
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177754015

Pressbilder

Framtidsministeriet

Kim Stanley Robinson

I Kim Stanley Robinsons cli-fi-roman från 2020, Framtidsministeriet, prövar han möjligheten till en positiv utgång på världens klimatproblematik. Det är en påläst och verklig skildring av de ofta mörka moraliska frågor vi behöver leva oss in i för att kunna vända utvecklingen.      

Historien tar sin början vid en klimatkonferens i Bogota 2025, där 189 länder tillsammans formar en ny institution Framtidsministeriet, som ska företräda kommande generationers medborgare. Redan några månader senare ställs organisationen på prov efter en extrem värmebölja nära Indiens gräns mot Nepal. Katastrofen resulterar i miljontals döda och får politiska och ekonomiska följder världen över.      

Men sakta men säkert sätts ett slags samhällsomvälvande maskineri i rullning. Läsaren får följa ett långsamt men ihärdigt förändringsarbete, som leder oss bort från användningen av fossila bränslen och överkonsumtion, och så småningom mot en större social och global rättvisa. Det är en process där våldet och ekoterroristernas agerande trots att det sker i berättelsens fond, har en avgörande betydelse för att tända gnistan.   

Robinsons roman är idag redan en klassiker och måste-läsning för den känslomässiga förberedelse vi behöver för att gå vidare och inte minst för hoppet om vår gemensamma framtid. 

Kim Stanley Robinson

Kim Stanley Robinson, född i USA, är författare till över tjugo böcker, däribland Marstrilogin som blev en bästsäljare i flera länder. I sitt arbete samarbetar han flitigt med Sierra Nevadas forskningsinstitut och har bland annat besökt Antarktis två gånger. År 2008 utnämndes han till ”Miljöhjälte” av Time magazine. Han bor i Davis, Kalifornien. Sommaren 2024 är han aktuell på svenska med Framtidsministeriet, översatt av Nika Abiri. Det visionära cli fi-mästerverket från 2020 är redan en modern klassiker och har hyllats världen över, inte minst av Barack Obama som utnämnde den till en av årets bästa böcker när den kom.

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla