Översättare: Nika Abiri
Format: 142mmx216mm mm, Övrigt
Antal sidor: 635
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177754015

Pressbilder

Framtidsministeriet

Kim Stanley Robinson

I Kim Stanley Robinsons cli-fi-roman från 2020, Framtidsministeriet, prövar han möjligheten till en positiv utgång på världens klimatproblematik. Det är en påläst och verklig skildring av de ofta mörka moraliska frågor vi behöver leva oss in i för att kunna vända utvecklingen.      

Historien tar sin början vid en klimatkonferens i Bogota 2025, där 189 länder tillsammans formar en ny institution Framtidsministeriet, som ska företräda kommande generationers medborgare. Redan några månader senare ställs organisationen på prov efter en extrem värmebölja nära Indiens gräns mot Nepal. Katastrofen resulterar i miljontals döda och får politiska och ekonomiska följder världen över.      

Men sakta men säkert sätts ett slags samhällsomvälvande maskineri i rullning. Läsaren får följa ett långsamt men ihärdigt förändringsarbete, som leder oss bort från användningen av fossila bränslen och överkonsumtion, och så småningom mot en större social och global rättvisa. Det är en process där våldet och ekoterroristernas agerande trots att det sker i berättelsens fond, har en avgörande betydelse för att tända gnistan.   

Robinsons roman är idag redan en klassiker och måste-läsning för den känslomässiga förberedelse vi behöver för att gå vidare och inte minst för hoppet om vår gemensamma framtid. 

 

Recensioner

"Robinsons bok behandlar ekoterrorism, storskalig manipulering av jordens klimat (geoengineering), asymmetrisk krigföring, ekologiskt jordbruk och penningpolitik. Den handlar om våld, makt, pengar. Det är oerhört befriande. (...) Men den bär en enorm rikedom av kunskap om ekonomi, politik, teknik och mänsklig psykologi. Den är krass och ofta rolig. Den är realistisk och därmed nattsvart. Den är hoppfull och visionär. (...) det är den viktigaste bok jag läst i år." Aftonbladet, Karin Pettersson"

"Rekommenderas!"

Science fiction bokhandeln

"Om litteraturen har något berättigande i en allt varmare värld är det Robinson som visar vägen: den socialistiska klimatromanen är äntligen här." "

Andreas Malm
Aftonbladet

"Greppet att likställa naturkatastroferna med mänskliga våldsdåd och terrorattacker är effektfullt. Men mitt i misären finns det också en hoppfullhet i det arbete som krävs, och i romanen görs, för att rädda det som finns kvar av jorden och mänskligheten. Robinsons roman är relevant medryckande, och trots sitt omfång förvånansvärt tillgänglig."

 Martin Dahlén
BTJ

"en hoppingivande idéroman om modet att vara optimistisk. (...)  Boken, som sträcker sig över flera decennier, kryllar av dylika mänskliga berättelser som tillsammans bildar ett kollektivt lapptäcke om ett liv i positiv förändring. 'Samhället finns inte', sa Margaret Thatcher. 'Framtidsministeriet' visar att Järnladyn hade fått saker om bakfoten."

Oscar Westerholm
Göteborgs-Posten

Kim Stanley Robinson

Kim Stanley Robinson, född i USA, är författare till över tjugo böcker, däribland Marstrilogin som blev en bästsäljare i flera länder. I sitt arbete samarbetar han flitigt med Sierra Nevadas forskningsinstitut och har bland annat besökt Antarktis två gånger. År 2008 utnämndes han till ”Miljöhjälte” av Time magazine. Han bor i Davis, Kalifornien. Sommaren 2024 är han aktuell på svenska med Framtidsministeriet, översatt av Nika Abiri. Det visionära cli fi-mästerverket från 2020 är redan en modern klassiker och har hyllats världen över, inte minst av Barack Obama som utnämnde den till en av årets bästa böcker när den kom.

Mer om författaren

Pressbilder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla