Format: 135mmx210mm mm, Övrigt
Antal sidor: 190
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789170379789

FettEn historia om smak, skräck och starka begär

Jenny Damberg

”En initierad, tankeväckande och ofta rolig bok. Det är vetenskapsjournalistik när den är som bäst; här finns en ständig nyfikenhet, en påtaglig nördighet, men också en balanserad inställning: både fettets mer njutningsfulla aspekter och de mindre trevliga lyfts fram.”
Expressen

Fett är en del av livet. Underbart och komplicerat precis som det mesta som verkligen räknas. Fett är både ett näringsämne och en råvara, både en del av kroppen och något vi stoppar i oss. Och debatten om fett är lika intensiv som föränderlig. Ena årtiondet ska man välja lightprodukter, nästa vräka i sig mättat fett. Ena dagen ska man undvika smör, nästa duger inget annat. Plötsligt ska man äta fett för att bli smal.

I Fett En historia om smak, skräck och starka begär tar Jenny Damberg fasta på fett som kulinarisk och kulturell sensation. Det finns de som säger att vår aptit för fett var avgörande för att människan en gång skulle uppstå. Den extra energi fettet gav gjorde oss till de vi blev. I jakt på fettets förmåga att väcka känslor reser Jenny Damberg till ukrainska Lviv och världens enda istermuseum. Hon besöker The Whitechapel Monster det 130 ton tunga underjordiska fettberg i Londons kloaker som fängslade en hel värld hösten 2017. Hon undersöker hur smörbrist kunde drabba Norge på 2010-talet, går till rötterna för det könskodade fettet och benar ut hur mättade fetter kunde gå från bannlysta till en trenddiet.

Boken Fett rymmer religion, nationalism och politik med feta förtecken. Utmed vägen får du också tillagningstips som visar på de möjligheter som rätt fett ger i köket. Undanskuffade fetter som ister, talg och ankfett, ja till och med stekflott från bacon och chorizo, har en viktig roll att fylla. Pajdeg blir inte bättre än med ister, exempelvis. För att inte tala om det goda feta tunnbrödet piadina.  

Jenny Damberg är journalist och författare. Hon har tidigare skrivit flera kulturhistoriska reportageböcker, samt kokboken Bönor, ärtor, linser.

”en matkulturell djupdykning i en utskälld energikälla. […] Smakbejakande, underfundig och tryfferad med peppiga tips på hur hemmakocken kan berika sin matlagning med fler sorters fett.”
Svenska Dagbladet

”i denna välskrivna bok får man följa fettets betydelse på de mest skiftande sätt (…). Jenny Damberg har på ett roligt sätt lyckats beskriva det mesta som är värt att veta om fett. Hennes research är omfattande och av stort historiskt värde. (…) Fett är en fantastisk bok på många sätt, läs den!”
BTJ

”På nyfiken och flödande prosa tar Damberg med läsaren på flottiga äventyr i fettets kulturhistoria. ”
Dagens Nyheter

”Jenny Damberg hittar insikter och formuleringar som poppar upp i minnet också långt efter att jag har slagit igen bokpärmarna. Det är fett, fett bra.”
Enköpings-Posten

” intressant och full av insikter”
Uppsala Nya Tidning

”Jenny Dambergs charmiga bok Fett blandar historia, kemi och politik till en odyssé över mänsklighetens utveckling.”
Senioren

”Dambergs bok snirklar sig in i ett kontroversiellt ämnes alla vrår och bidrar med både recept och tänkvärd analys.”
Aftonbladet

Beställ e-bok

Jenny Damberg

Jenny Damberg är journalist och författare. Tidigare har hon skrivit de kulturhistoriska reportageböckerna Nu äter vi! De moderna favoriträtternas okända historia och Som hon drack – kvinnor, alkohol och frigörelse, samt kokboken Bönor, ärtor, linser. Jenny Damberg är uppvuxen i Småland och delar i dag sin tid mellan Stockholm och Björkö utanför Norrtälje. Hösten 2019 kom hennes bok Fett – En historia om smak, skräck och starka begär som är en undersökning av fett som en kulinarisk och kulturell sensation. Hösten 2020 är hon aktuell med Den nya skåpmaten – Gott och hållbart ur burk och tetra.

Mer om författaren
Foto_ Axel Öberg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla