Format: x mm, Häftad
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174419559

Fantasin till makten!Utopiska idéer i västerlandet under hem hundra år

Ronny Ambjörnsson

I Fantasin till makten! redogör Ronny Ambjörnsson kunnigt och ingående för några utopier, allt från hoppet om ett paradis eller himmelrike efter döden, till sökandet efter en ursprunglig, oförstörd kontinent, till kampen för ett rättvist samhälle, utan svält och sjukdomar. Men framför allt berättar han om människorna bakom dem. Han ger oss historien om kvinnan som skrev en roman om Jungfrulandet, ett land där endast kvinnor lever, och alkemisten som drömde om att lära sig tillverka guld så att guldet skulle bli värdelöst och det kapitalistiska samhället störta samman.

Ambjörnsson berättar också om det svenska försöket att skapa ett utopistiskt samhälle i Sierra Leone, och naturligtvis om den utopi som fått ge namn åt hela företeelsen Thomas Mores Utopia.

Resultatet är en svindlande resa genom tid och rum, där drömmar och drömmare avlöser varandra, och som dessutom illustreras med bilder ur originalverken. En bok för historieintresserade, samhällsförbättrare och nutida utopister.

»Ambjörnsson skriver med den sortens starka engagemang som ohjälpligt smittar läsaren. Och som sagt: han dyker djupt; men här finns också bredd, en rad udda figurer och det ljus som den goda stilen alltid kastar över sitt ämne.«
Dan Sjögren, Norrköpings Tidningar / Arbetarbladet

Beställ e-bok

Ronny Ambjörnsson

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla