Översättare: Linus Kollberg
Illustratör: Mikael Ross
Format: 181x230 mm, Danskt band
Antal sidor: 134
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789177751342

Fallet

Mikael Ross

En bok som varmt kan rekommenderas till alla. Tidningen Socialpolitik

Boken är helt underbar från första till sista rutan. Shazam.se

Fallet är lika mycket en omsorgsfull berättelse om en person med en särskild blick på tillvaron som av staden Neuerkerode och dess dramatiska historia. /…/ Det är vackert, roligt och sorgligt om vartannat. Och den sparsmakade texten ackompanjerar bilderna perfekt. Helhetsbetyg: 4. BTJ

En pojke med mental funktionsnedsättning får sin värld kullkastad när hans mamma drabbas av en stroke. En främmande man kommer dessutom och säger att han inte längre kan bo kvar i sin lägenhet. Han måste flytta från staden till ett vårdhem på en plats han aldrig ens hört talas om. För första gången i sitt liv blir Noel tvungen att klara sig på egen hand. Vem kan han lita på? Vem kan kan ty sig till?  

Den tyska staden Neuerkerode grundades 1868. Den är till stor del befolkad av personer med funktionsnedsättningar som även administrerar mycket av det dagliga – restaurangen, baren, matbutiken. Det är en unik och fantastisk plats och det är här Fallet utspelar sig. Men det är en plats och historia som rymmer både ljus och mörker. När nazisterna kom till makten drabbades som bekant även funktionsnedsatta. Nazisternas eutanasiprogram innebar såväl plågsamma medicinska experiment som mord, med argumentet att människorna var rasmässigt degenererade.  

Serietecknaren Mikael Ross började besöka Neuerkerode 2016. I två års tid lärde han känna stadens invånare och tog in deras berättelser. Resultatet blev en stark serieroman som med sällan skådad intensitet och äkthet skildrar funkispersoners liv.  Sett ur Noels perspektiv med humor och empati erbjuder Fallet en ovanlig insyn i en funktionshindrad pojkes uppväxt. Mikael Ross har skapat en förtrollande historia som låter funkispersonerna själva tala med läsaren.

Fallet vann Max und Moritz-priset för bästa tyska serie 2020.

Mikael Ross

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla