Format: 110mmx178mm mm, Övrigt
Antal sidor: 406
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789177751076

Fallet Thomas QuickAtt skapa en seriemördare

Hannes Råstam

Åtta morddomar. Plus tjugofem erkännanden som aldrig ledde till åtal. Så såg det ut, fallet Thomas Quick. Tack vare journalisten Hannes Råstams envetna arbete – med tv-dokumentärer och denna bok – blev till slut Sture Bergwall friad från alla morddomar. Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare beskriver ingående Sveriges värsta rättsskandal och ligger nu också till grund för filmen Quick. För att verkligen på djupet förstå hur journalister, rättsväsende och läkarvetenskapen konspirerade och bedrog sig själva för att skapa ett monster att sätta i bur så är läsningen av den här boken ett måste.

”Sammanfattningsvis och mycket enkelt. En bok som berättar om hur det gick till när poliser, åklagare, advokater och domare – med benägenhet bistånd av diverse läkare, psykologer, en så kallad minnesexpert och alldeles för många journalister och vanliga kulturpersonligheter – förädlade en psykiskt sjuk mytoman till kriminalhistoriens värsta seriemördare . Det är hemskt, det är sant, det är fullkomligt fenomenal läsning.” (Ur Leif GW Perssons förord)

Med efterord av Mattias Göransson.

Hannes Råstam

Hannes Råstam (1955–2012) arbetade under åren 1993–2011 som undersökande journalist på Sveriges Television, där han gjorde många uppmärksammade dokumentärer om rättsväsendet: om Osmo Vallos död, Göteborgskravallerna, "Fallet Ulf" (om den oskyldigt dömde Bo Larsson), och Thomas Quick. Råstam tilldelades Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden fem gånger samt Stora Journalistpriset 1998 och 2005. Bland internationella utmärkelser kan nämnas Prix Italia (2001), Guldnymfen i Monte Carlo (2006), FIPA d’Or, Frankrike (2006). Hannes Råstam var tidigare verksam som musiker, med bland andra Björn Afzelius och Roffe Wikström. Fallet Thomas Quick (2012) var hans debutbok.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla