Illustratör: Eva Björkstrand
Format: 141x186 mm, Kartonnage
Antal sidor: 120
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177753872

Extrem lägerskola

Eva Björkstrand

I Eva Björkstrands minimalistiska drama Extrem lägerskola gräver ett antal individer i djurskepnad ner sig under jord. Övertygade om att jorden är i upplösning samlas de för att skapa sig ett liv under jord i grottsystem med ransonerad kost bestående av russin och kaffe. De ägnar sig åt att gräva, leka antiken, bygga tempel, knacka fram bilder i berggrunden och att spela kort för att hålla hjärnan aktiv ända in i döden.  

Från att ha levt i en näst intill rofylld dödskult tar deras tillvaro plötsligt en annan riktning. En tragisk händelse ulöser en ny krisi den befintliga krisen och de hanterar sin sorg genom att åter börjar gräva. Uppåt? Utåt? 

Extrem lägerskola är en vacker, humoristisk och poetisk seriehistoria om undergång, överlevnad och sökandet efter gemenskap. Det är en helt unik bildberättelse av en av Sveriges mest egensinniga serieskapare och konstnärer som arbetar med såväl serieromaner som målning och screentryck. Oavsett uttrycksform arbetar Eva Björkstrand oftast med antropomorfa djur, och med återkommande teman om hot, hopp och eskapism.

Det hela blir som en Aniara i underjorden, där förtvivlade människor utan riktning försöker hålla ledan och meningslösheten stången. Jerry Määttä i Aftonbladet

Det här är en skum bok, i bästa mening. Jag gillar hur Björkstrand vågar teckna sin huvudperson som en lite egoistisk figur, och att hon bekräftar svårigheten i att samexistera med andra. Björn Kohlström.

Eva Björkstrand

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla