Översättare: Gunnar Sandin
Format: 110x177 mm, Pocket
Antal sidor: 294
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789170372940

Ett annat IsraelMin resa över den judisk-arabiska gränsen

Susan Nathan

Vid fyllda femtio, med ett havererat äktenskap bakom sig, bestämmer sig Susan Nathan för att äntligen göra aliya, dvs. utnyttja sin rätt som jude att bosätta sig i Israel.

Susan Nathan trodde att hon flyttat till ett land utan folk, för ett folk utan land. Men snart drabbas hon av insikten att en femtedel av detta lands befolkning är araber och att de på område efter område diskrimineras.

Hon väljer att flytta till en helt igenom arabisk stad, Tamra, för att genom sitt eget exempel visa att judar och araber kan leva sida vid sida. Och genom de människor hon lär känna upptäcker hon ett annat Israel där hela utbildningssystemet är anpassat efter judisk historieskrivning; där man tvingas betala skyhöga böter för att man uppfört bostäder på sin egen mark samtidigt som man lever under ständiga rivningshot; där Ikea vägrar att leverera möbler till palestinska hem. Ett Israel inte olikt det Sydafrika hon så ofta besökte som barn.

Ett annat Israel är en upprörande bok. Susan Nathans personliga ton, hennes raseri och envetna vilja att förstå frammanar en skrämmande bild av ett land som systematiskt förtrycker sina egna medborgare.

Men hon visar också att motkrafter finns: individer och organisationer som gör sitt yttersta för att radera ut den osynliga men högst påtagliga gräns som håller judar och araber skilda.Med sin bok lyfter hon med ett kraftfullt engagemang fram ett perspektiv som oftast skyms av våldsrapporteringen från de ockuperade områdena.

LO-tidningen

Susan Nathan

Susan Nathan växte upp i England men tillbringade en stor del av sin barndom i sin fars hemland, Sydafrika. Hon bor numera i Tamra i Galiléen där hon arbetar som engelsklärare och med olika projekt för att skapa samarbeten mellan judar och israelaraber i Israel. Våren 2006 gav hon ut boken Ett annat Israel på Ordfront 2006.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla