Format: 135x210 mm, Häftad
Antal sidor: 300
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174419467

En fråga om heder

Unni Wikan

Vad kan få en far att döda sitt barn, eller en bror sin syster, för hederns skull? Hur kan en människa drivas så långt att mord känns som enda utvägen? Unni Wikan, norsk professor i socialantropologi, bestämde sig efter mordet på Fadime Sahindal för att undersöka företeelsen hedersmord. Hennes slutsats är att hedersmord handlar om kontrollen över kvinnors sexualitet och framför allt kollektivets rättigheter över individen.

Genom sin ingående studie av Fadimefallet, hedersbegreppet i allmänhet och sin långa erfarenhet som antropolog ger Unni Wikan ett oerhört starkt och viktigt bidrag till förståelsen av och debatten om hedersmord.

»Hennes analys är enastående i sitt försök att belysa de mekanismer som har lett fram till dessa tragedier och alla de inblandades strategier för att hantera och lösa konflikten.« Maria Bergom Larsson i Aftonbladet

Unni Wikan

Unni Wikan är professor i socialantropologi vid Universitetet i Oslo. Hon har bl a genomfört fältarbeten i en lång rad länder, bl a Egypten, Oman, Yemen och Indonesien. 2004 kom hennes bok En fråga om heder.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla