Format: x mm, Epub
Antal sidor: 142
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789179450632

Finns även som:
Epub, ISBN: 9789177751847

En engagerad dåres näst sista suck

Stefan Jarl

Stefan Jarl är den svenska dokumentärfilmens mästare, flerfaldigt internationellt prisbelönad och känd för sitt sociala engagemang. I sina memoarer visar han hur utomordentligt väl han behärskar historieberättandet också i textform. Vi får följa med en tonårig Stefan Jarl som cyklar till Arne Sucksdorffs hus, knackar på och artigt frågar om han kan få vara med när farbror gör sin nya film ett möte som kom att bli livsavgörande. Vi får inblick i den nära vänskap som Stefan Jarl hade med Kenta och Stoffe, vars liv han skildrade i Modstrilogin. Och vi får läsa om en nattlig bilfärd i Skövde med Quincy Jones, vilket ledde till att Jones spelade in sin första filmmusik.

En engagerad dåres (näst) sista suck är en samling berättelser ur ett långt liv, skildrade med värme och visdom. Stora konstnärer som Chris Marker, Bo Widerberg och Astrid Lindgren dyker upp, ofta under dråpliga omständigheter. Jarl skriver också om privatiseringar, välfärdssystemens kraftiga försämring och polisens övertramp. Samhällskritiken blandas med nära betraktelser av fåglar och natur. Och förstås med många insikter om filmskapande.

På min anslagstavla står det: NON UN DIE SINE PICTURE. Inte en dag utan en bild. Jag försöker hålla mig till det.

Stefan Jarl

Stefan Jarl har gjort över 50 filmer på drygt 50 år. Hans filmer har belönats med en stor mängd utmärkelser i Sverige och utomlands, till exempel 3 Guldbaggar; European Film Award, »Europas Oscar«; Telluride Film Festival USA, Silvermedalj »som en av Europas ledande dokumentärfilmare« Lifetime Award vid Thessaloniki Film Festival, Grekland och Svenska Teaterförbundets Guldmedalj. Han är född 1941 och bosatt vid Kinnekulles fot i Västergötland. Läs mer om Stefan Jarl på hans hemsida: www.stefanjarl.se. Hösten 2021 är han aktuell på Ordfront med boken En engagerad dåres näst sista suck.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla