Format: 141x216 mm, Inbunden
Antal sidor: 89
Utgivningsår: 2024
ISBN: 9789177753889

En bro av sorg

Nike Markelius

Det är alltid en tung förlust när ens föräldrar dör. Speciellt tungt och svårt kan det vara när avskedet inte har skett i kärlek och samförstånd. Det är ju alltid svårt att se in i en annan människa, varför bråddjup öppnas mellan de som borde älska varandra, varför någon vänder sig bort från en och det är kring dessa frågor denna bok rör sig. Dikterna här försöker bygga nya förbindelser, upprätta nya flöden och broar. I En bro av sorg skriver Nike Markelius fram sin mor. Det är starkt, berörande och trösterikt.

Såhär skriver hon själv: 

Jag har skrivit en bok som jag själv skulle ha behövt läsa när min mor gick bort 2021 utan att vi hunnit försonas, medan hon ännu var i livet. Hon försvann utan att vi fick tillfälle att ta farväl. Boken handlar om min personliga sorgeprocess, men också om hur en kan gestalta och iscensätta en försoning på egen hand, i efterhand, när det är det enda som återstår. Många mister sina kära innan de sista orden hunnit blivit sagda, det kan ha olika orsaker, men smärtan inför det oåterkalleliga, det aldrig mer en ställs inför, kan vara svår att hantera, och jag hoppas att min bok kan hjälpa till att finna frid och bygga broar till försoning i sorgen efter en nära persons bortgång.

 

Recensioner

"'En bro av sorg' är berättelsen om en sorg som kan bära detta utan att stelna till bitterhet. (...) I Nike Markelius diktning blir sorgen en möjlighet att försonas med relationen som den faktiskt var. ((...)Jag läser boken som en uppriktig och oväntad resa genom sorgens många rum."

Jakob Carlander
Uppsala Nya Tidning

"'En bro av sorg' är en gripande och djupt trösterik diktsamling, en länk mellan liv och död. Till större hjälp än den medicin man kan få utskriven för att orka leva med förlusten av någon man inte hade möjlighet att säga adjö till."

 Magnus Utvik
Jönköpings-Posten

Nike Markelius

Nike Markelius är musiker, sångerska, poet och författare, och debuterade med självbiografin Trumslag hjärtslag (2016). Hon är känd som trummis i rockbandet Tant Strul, samt som solo-artist och instrumentalist, och har varit verksam som upphovsperson och musikproducent i många skiv-och turné-produktioner. Nike blev invald i Swedish Music Hall of Fame 2020 (som bandmedlem i Tant Strul), och har blivit prisad för sin starka röst i den offentliga debatten, om bland annat arbetsmarknadspolitik och kulturpolitik. Nike har även varit verksam som dramatiker och ljuddesigner. 2024 är hon aktuell med En bro av sorg.

Mer om författaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs om vår kommande utgivning först av alla